Затворске казне кријумчарима људи

Специјални суд у Београду осудио је на вишегодишење казне затвора четворицу оптужених за кријумчарење људи и наложио им враћање противправне имовинске користи.

Ненад Петровић и Драган Дачић осуђени су на по три године и осам месеци затвора и изречена им је обавеза да врате противправну имовинску корист од по 1.750 евра, као и мера безбедности одузимања предмета, саопштило је тужилаштво за организовани криминал које је подигло оптужницу против њих.

Александар Мијатовић осуђен је на три године и два месеца затвора уз обавезу враћања имовинске користи од 1.200 евра и меру безбедности одузимања предмета, а Петар Кнежевић на три године и пет месеци затвора и обавезу враћања имовинске користиод 1.250 евра и меру безбедности одузимања предмета. 

Ово је првостепена пресуда на коју постоји право жалбе. 

Овој групи припадало је још седам лица која су током 2015. и 2016. године са Тужилаштвом за организовани криминал склопили споразуме о признању кривичног дела и провноснажно су осуђени.

То су, како подсећа тужилаштво, Бранко Караџић који је осуђен на годину дана кућног затвора казну уз обавезу враћања противправне имовинске користи од 700 евра и меру безбедности одузимања предмета, Милош Петровић такође осуђен на годину дана кућног затвора уз обавезу враћања противправне имовинске користи од 2.000 евра и меру безбедности одузимања предмета. 

Горан Роксић осуђен је на три године затвора уз обавезу враћања противправне имовинске користи у износу од 208.500 евра и меру безбедности одузимања предмета.

Тарик Мохамад Кан осуђен је на четири године затвора и десет месеци и обавезу враћања противправне имовинске користи од 72.677 евра и меру безбедности одузимања предмета, а Марко Станковић на три године затвора и обавезу враћања противправне имовинске користи у износу од 2.000 евра и меру безбедности одузимања предмета. 

Они су сви заједно осуђени на укупно 33 године и девет месеци затвора и обавезани су да врате противправно стечену имовинску корист у укупном износу од 317.277 евра. 

Ова организована криминална група је у временском периоду од 13. априла 2015. до 21. августа 2015. године омогућила недозвољени транзит за више од 400 миграната - страних држављана, преко границе Србије и Мађарске до Аустрије.

У овом предмету је оформљен заједнички истражни тим у коме су поред Србије учествовали надлежни органи правосуђа и полиције Мађарске и Аустрије, а за који се показало да је био ефикасан, јер је захваљујући прикупљању доказа у међународној размени сачињен довољан број доказа да би се окривљени огласили кривим.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво