Ветерани ОВК најављују акције ако не буде укинут Закон о Специјалном суду

Организације ратних ветеранa произашле из тзв. Ослободилачке војске Косова најавиле су конкретне акције, уколико Закон о специјалном суду не буде укинут у косовској скупштини.

Председник Удружења страдалих у редовима ОВК Џавит Јашари рекао је да ће функционисање суда "нанети штету свима, укључујући морални, људски и национални аспект, јер је рат ОВК био чист".

"Послали смо петиције и захтеве институцији која је гласала за овај суд, у којој су посланици који су заузели места и ако не поштују захтев са којим смо дошли овде, не морају остати у Скупштини Косова", рекао је Јашари, а преносе приштински медији.

Косовска скупштина након зимске паузе следеће недеље наставља рад. Група посланика, повукла је своје потписе са листе од 43 потписиника захтева за одржавање ванредне седнице скупштине на којој би се разматрало укидање закона о Специјалном суду.

Педседник скупштине Кадри Весељи је недавно у једном ауторском тексту навео да је формирање Специјалног суда неправда, али да ће суд наставити да ради.

Оперативност суда, који у фебруару очекује подизање првих оптужница, потврдио је и косовски министар правде Абелард Тахири.

План за обарање закона о суду није успео крајем прошле године. У два наврата, председништво косовске скупштине 22. децембра није успело да обезбеди кворум и закаже ванредну седницу парламента.

Од тада траје сталани притисак представника водећих земаља запада да централне приштинске институције одустани од било какве помисли за опозив закона о суду који ће се бавити злочинима ОВК током сукоба на Косову и Метохији.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво