Малта тудеј: Шолак купио држављанство да избегне порез

Најновија листа натурализованих грађана на Малти показала је да је сувласник кабловске куће СББ Драган Шолак купио пасош те земље кроз Индивидуални инвестициони програм за 650.000 евра, открива портал "Малта тудеј".

Према писању портала, Шолак се као најновији грађанин појавио у доктументима пројекта "Малтешки папири" као још један милионер који избегава плаћање пореза.

Шолак се појављује на најновијој листи натурализованих грађана Малте иако се претпоставља да је бизнисмен купио пасош кроз Индивидуални инвестициони програм (ИИП) - који продаје малтешко држављанство за 650.000 евра, наводи Малта тудеј.

Лист додаје да је Влада одбила да ода имена грађана који су добили држављанство натурализацијом, преко тог програма.

Малта тудеј наводи да је успела да идентификује његово име и име његове супруге Гордане, као и још два издржавана лица Н. и С. Шолак, са адресама на две различите локације, једној у Слијеми, а другој у луксузној стамбеној зони Тигне Поинт.

Пројекат "Малтешки папири", који води Европски истраживачки центар (ЕИЦ), а у коме учествује Малта тудеј, открио је у којој мери су они користили малтешки порески систем да пребаце свој профит у ту земљу и плате мањи порез.

Малта тудеј такође наводи и да је према сазнањима хрватског партнера ЕИЦ, избегнуто плаћање пореза када су Шолаковој медијској групи различите ТВ станице на Балкану платиле 6,7 милиона евра за права емитовања спортске ТВ, али је тај новац завршио на Малти, Кипру и Лихтенштајну.

Шолакова медијска група је једна од највећих телекомуникационих група на Балкану, која пружа Интернет, телефон и ТВ програме домаћим и страним грађанима и имала је приход у 2016. години од око 440 милиона евра, наводи Малта тудеј.

Према српским медијима, Шолакова "United media" поседује, поред осталог, TВ канале "Спортклуб" и телевизије Н1 која покрива три регионална центра на подручју Хрватске, Србије и БиХ.

Шолак у тој компанији поседује 22,11 одсто удела чији је власник "Gerrard Enterprises" са острва "Island of Man".

Гордана, супруга Драгана Шолака, поседује 4,99 одсто удела у "United media" преко компаније BVI "Cable Management Company Ltd".

Како наводе медији, "United group" је састављена од српског СББ-а, "Телемаха" (у Словенији и БиХ) и Тотал ТВ-а (присутног у шест земаља бивше Југославије) и умрежује популацију од 1,7 милиона корисника.

Седиште фирме је у Холандији.

У оквиру Европског истраживачког центра, осим Малте тудеј, налазе се и немачки лист Шпигел, шпански Мундо, хрватски Национал, британски Интерсепт, португалски Експресо, дански Политикен, белгијски Соар.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво