Политико: Косовски политичари у паници због Специјалног суда

Највиши косовски политичари постали су нервозни јер се Специјалан суд припрема за издавање оптужница за ратне злочине, а САД и ЕУ упозоравају да се не блокира процесуирање бивших герилаца, пише портал "Политико".

Портал наводи да је група посланика у косовском парламенту прошлог месеца покушала да суспендује закон о новом суду, као и да косовски председник Хашим Тачи, који је био за то да се у парламенту одобри оснивање суда 2014. године, сада каже да ће потписати одлуку парламента о суспензији.

Изненадни заокрет алармирао је западне силе - САД су изразиле дубоку забринутост, а амерички амбасадор у Приштини навео је да ће Вашингтон на укидање закона гледати као на "забадање ножа у леђа".

Са друге стране, шефица канцеларије ЕУ у Приштини назвала је тај покушај "ужасним и штетним за Косово".

Портал пише да су Тачи, премијер Рамуш Харадинај и други политички лидери били "високорангирани лидери герилске групе Ослободилачке војске Косова, која се борила против Срба".

У надлежности Специјалног суда је процесуирање чланова ОВК који су спроводили кампању насиља и застрашивања Срба, других етничких група и политичких противника током и након сукоба на КиМ од 1998. до1999. Године.

Пораст политичког противљења према суду повећао је могућност хапшења након што оптужбе буду коначно издате, навео је Политико.

Брат премијера Даут Харадинај, који је такође посланик и бивши командант ОВК, рекао је да ће се бивши припадници ОВК придружити спречавању хапшења.

Напоре за укидање закона о Специјалном суду предводио је Наит Хасани, посланик владајуће Демократске партије Косова, коју су основали Тачи и други бивши лидери ОВК.

"Специјални суд је био и биће неприхватљив за Косово. То је политички суд који жели да казни само војнике ОВК због наводних ратних злочина", рекао је Хасани.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво