Укинута ослобађајућа пресуда власнику агенције "Конте"

Апелациони суд у Београду укинуо је пресуду којом је директор и власник туристичке агенције "Конте" Желимир Шипрага у фебруару прошле године био ослобођен од оптужби да је преко те агенције оштетио више десетина грађана и наложио да му се суђење понови.

Шимпрага је био ухапшен у јулу 2010. због сумње да је присвојио новац од уплата за туристичке аранжмане своје агенције, уместо да изврши потребне уплате ка страним партнерима на жељеним дестинацијама.

Туристичка инспекција је након тога одузела лиценцу за рад агенцији "Конте".

Оптужницом Вишег јавног тужиоца у Београду, Шимпраги је стављено на терет да је од 1. јануара до 14. јула 2010. године искористио овај свој положај и себи прибавио противправну имовинску корист на штету грађана у укупном износу од око осам милиона динара и 49.379 евра, односно да је овим новцем враћао дугове агенције чији је рачун био у блокади.

По налажењу Апелационог суда, пресуда је донета уз битне повреде кривичног поступка јер је у њој изостала суштинска анализа и оцена изведених доказа и њихова међусобна повезаност у односу на утврђивање одлучних чињеница које су од одлучујућег значаја за пресуђење у овом предмету.

"Такође је изостала и реална процена значаја сваког појединачног доказа, уз јасно назначење која чињеница је на основу којег доказа и из којих разлога утврђена или неутврђена", навео је Апелациони суд.

Тај суд је додао да је из пресуде изостала и оцена веродостојности доказа у склопу одбране окривљеног, уз јасно и непротивречно навођење зашто се на исказани начин оцењује одбрана окривљеног односно зашто је суд прихвата или не прихвата.

Након покретања овог поступка медији су писали да је агенција "Конте" оштетила више од 100 грађана.

Пун назив агенције је "Друштво за туризам и услуге Цонтевита".

број коментара 0 пошаљи коментар