Приштина, условна казна за Аљбина Куртија због сузавца у парламенту

Суд у Приштини осудио је четворо званичника покрета Самоопредељење на затворске казне због бацања сузавца у косовском парламенту. Оснивач тог покрета Аљбин Курти осуђен је на 18 месеци затвора, али челници Самоопредељења неће завршити иза решетака уколико у наредне две године не понове прекршаје.

Осим Куртија, на условне казне осуђени су Аљбуљена Хаџију, Доника Кадај Бујупи и Фатон Топали, који су учествовали у нередима током парламентарне расправе о демаркацији са Црном Гором и формирању Заједнице српских општина, јављају приштински медији.

Адвокат Фатона Топалија је најавио да ће се жалити на пресуду. Нико од осуђених није био у судници током изрицања пресуде.

Пресуде челницима Самоопредељења уследиле су свега дан пошто је председник тог покрета Имер Имери поднео оставку на све функције у партији, означавајући највећу кризу у тој странци од оснивања.

Имеријева оставка и симболичне казне Куртију тумаче се као покушај владајуће коалиције да мобилише озбиљну подршку за наредну иницијативу усмерену ка укидању Специјалног суда за злочине ОВК, чије се прве оптужницу очекују средином фебруара.

Први покушај укидања суда, непосредно пред новогодишње празнике, пропао је јер су Демократски савез Косова и Самоопредељење бојкотовали седнице председништва парламента, чиме су онемогућили сазивање ванредне седнице парламента.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво