Даут Харадинај: Специјални суд значи повратак ОВК

Посланик у косовској скупштини Даут Харадинај изјавио је да ће прво хапшење за Специјални суд поново активирати бившу Ослободилачку војску Косова. Брат косовског премијера помиње се као један од првих припадника ОВК који ће се наћи пред Специјалним судом.

"Инструмент ОВК ће се поново активирати на Косову када буде почело хапшење за Специјални суд", рекао је Харадинај, који се у приштинским медијима помиње као један од првих припадника бивше ОВК који ће бити оптужени.

Харадинај је, за телевизију Клан Косова, рекао да је требало да политичке партије на Косову размишљају о Специјалном суду 2015. године, а не да гласају за формирање тог трибунала.

Даут Харадинај је брат косовског премијера Рамуша Харадинаја.

"Ја нисам део ратног крила, ја сам грађанин Косова. Моје највеће достигнуће је рат. Ја сам отворен и увек спреман да подржим другове. ОВК није починила злочине, Србија је починила злочине", рекао је Харадинај, додајући да Специјални суд треба посматрати као елемент који ће оштетити имиџ Косова.

Изјава Даута Харадинаја уследила је недуго пошто је пропао покушај партија проистеклих из ОВК да у парламенту оборе закон о формирању Специјалног суда за злочине ОВК. 

Приштински сајт Инсајдери, позивајући се на изворе блиске новом суду, тврди да ће Специјални суд подићи оптужницу против Даута Харадинаја због случаја "Радоњичко језеро", односно убиства 39 Срба, Албанаца и Рома током рата на Косову.

Даут Харадинај један је од најконтроверзнијих бивших припадника ОВК. Године 2005. осуђен је на пет година затвора због убиства тројице Албанаца током рата, а у време сукоба у Македонији словио је за главног организатора припадника ОВК са Косова у Македонији.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара