Крај, селективне, хашке правде

У Хагу је одржана церемонија затварања Међународног суда за бившу Југославију, који ће за десет дана и званично после 24 године престати да постоји. Церемонија је почела минутом ћутања за све жртве.

Церемонији затварања Хашког трибунала присуствовали су многи званичници, међу којима и холандски краљ Виљем Александер, званичници из Србије, као и из бивших југословенских република чији су држављани током протекле 24 године процесуирани пред тим судом.

Генерални секретар УН Антонио Гутерес је на церемонији затварања оценио да ће, захваљујући раду тог суда, бити немогуће прекрајати историју.

"Када је створен међународни кривични суд, био је то један моменат од историјске важности. Није постојао ниједан суд међународне врсте који би могао судити о индивидуалној кривичној одговорности. Савет безбедности је том приликом поручио да је уверен да ће тај суд допринети одржавању мира. Ја се надам да ће овај осећај опстати и надживети и данашњи дан", рекао је Гутерес.

Председник Хашког трибунала Кармел Ађијус рекао је да је та институција основана као израз заједничке одлучности за борбу против некажњивости, те да је постао синоним за тело са универзалним стандардима.

"Основани смо као привремени ад хок трибунал, не сталан, са мандатом да донесе правду, мир и безбедност само једном региону у свету. Иако је наша сврха на почетку била ограничена, остварења протекле 24 године показују нешто друго", напоменуо је Ађијус.

Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц рекао је да, упркос престанку рада те институције, многе жртве и даље чекају на правду.

"Иако је било много позитивних ствари, то не значи да се међународном суду не могу упутити и неке критике. Неки предмети су трајали предуго. И даље стоји чињеница да је Међународни суд постигао много у протекле 24 године. Пре пар недеља Међународни суд је изрекао последње пресуде. Реакције у бившој Југославији су биле енергичне, као и увек", поручио је Брамерц.

Министарка правде Србије Нела Кубуровић оценила је да поруке на затварању Хашког трибунала потпуно одговарају и целокупном раду те институције за 24 године.

Као што је било селективно суђење и селективна правда, тако су били и селективни говори, сматра Кубуровићева.

"Оно што упада у очи је помињање оптужених и осуђених Срба и то поступци који нису правоснажно окончани, помињања само жртава које нису српске. Најгоре што то долази од стране судија које треба да наставе поступке пред Резидуалним механизмом", указује министарка правде.

Суд је 25. маја 1993. године основао Савет безбедности Уједињених нација ради гоњења починилаца ратних злочина на територији бивше Југославије.

Трибунал је престао да ради 30. новембра окончавши све првостепене поступке, а његов рад је наставио такозвани Механизам за међународне кривичне судове, који ће окончати све преостале жалбене поступке.

Током више од 24 године рада, Трибунал је процесуирао 161 оптуженог, од којих су више од половине били Срби из војног и политичког живота Србије и Републике Српске.

Због тога и због начина на који су процеси вођени, велики број грађана Србије и домаћих стручњака сматра да је хашка правда била селективна.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво