Случај Младић, тужилаштво тражи исти рок за жалбу колики се одобри одбрани

Хашко тужилаштво сматра да је рок од 150 дана за улагање жалбе на првостепену пресуду, који је захтевала одбрана Ратка Младића, претерано дуг, али да би било у интересу правде, уколико га суд одобри одбрани, да исти рок предвиди и за тужилаштво.

Одбрана Ратка Младића тражила је јуче од жалбеног већа Механизма за кривичне судове у Хагу да јој рок за жалбу на пресуду, којом је 22. новембра осуђен на доживотни затвор, продужи са 30 за још 150 дана од изрицања пресуде.

Тужилаштво подсећа да је и у случају Радована Караџића, који је комплексан као и Младићев, суд одобрио продужење рока за 90 дана (укупно), те сматра да је 150 дана претерано дуг рок.

"У случају да се одобри продужење рока, то би требало да се односи и на тужилаштво како би се ускладио жалбени процес у свим његовим фазама. На тај начин би се избегла ситуација у којој једна странка мора истовремено да припрема поднеске који се односе на различите фазе случаја", закључило је тужилаштво.

Одбрана тражи продужење за 150 дана. То би значило да би одбрана имала на располагању за припрему жалбе укупно 180, уместо 30 дана, од изрицања пресуде, 22. новембра.

Пресуда Младићу садржи 2.541 страну са чак 18.211 фуснота што ту пресуду чини најобимнијом у историји Трибунала.

Хашки трибунал осудио је 22. новембра Ратка Младића на доживотни затвор, са образложењем да је "значајно допринео извршењу геноцида у Сребреници и других ратних злочина почињених на територији Босне и Херцеговине".

Младић је осуђен по 10, од 11 тачака оптужнице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво