Полицајац ослобођен оптужбе да је обезбеђивао Зарубицу

Припадник МУП-а Србије Јован Дрча правоснажно је ослобођен оптужбе да је 2011. године радио као обезбеђење у лабораторији Милана Зарубице у Угриновцима, која је била намењена производњи синтетичких дрога, док је Драган Карапашев правоснажно ослобођен оптужбе да је те супстанце нудио на продају потенцијалним купцима.

Апелациони суд је одбио жалбу тужилаштва и потврдио првостепену пресуду Специјалног суда из јуна ове године којом су Дрча и Карапашев ослобођени од оптужбе да су извршили кривично дело неовлашћења производња и стављање у промет опојних дрога.

По налажењу Апелационог суда првостепени суд је правилно закључио да доказима изведеним у поступку нису потврђени наводи оптужбе, јер за супротан закључак првостепени суд није имао поуздане и ваљане доказе.

Милан Зарубица, који је раније према споразуму о признању кривице у овом случају осуђен на три године затвора, трећи пут је ухапшен крајем новембра у Тетову у Македонији због производње синтетичке дроге.

Осим Зарубице у овом случају су раније осуђени: Јовица Каназир, Слободан Гмизић и Марко Жупањац.

Подовом овог случаја Зарубица је 2015. године закључио споразум о признању кривице са Тужилаштвом за организовани криминал према којем је осуђен на три године затвора.

Зарубица је први пут са неколико својих сарадника ухапшен 4. фебруара 2003. године због сумње да је направио лабораторију у Старој Пазови за производњу синтетичких дрога, а због чега је био правоснажно осуђен на 11 година затвора.

Међутим, док је био на слободнијем режиму служења казне, са слободним викендима, поново је ухапшен 12. маја 2011. године.

Специјални суд му је потврдио казну од три године, али му је изрекао једниствену казну од 11 и по година затвора.

Зарубица је служење затворских казни окончано 31. децембра 2014. године од када је био на слободи.

Медији су такође писали да су, према првој пресуди због производње синтетичке дроге 2003. године, Зарубици одузети и објекти и опрема предузећа "Ленал фарма", 320.000 долара и 89.000 евра, који су пронађени код њега, као и 2,5 милиона швајцарских франака са рачуна у Швајцарској.

Наложено му је било и да на рачун државног буџета уплати десет милиона америчких долара на име незаконито стечене имовине.

Крајем новембра ухапшен је у Тетову са више сарадника, а откривена је и лабораторија за производњу синтетичке дроге са око 300 килограма готових таблета и сировинама за производњу.

Акцију је спровео заједнички тим српског и македонског тужилаштва за организовани криминал, у сарадњи са полицијама обе земље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво