Трендафилова: Нећемо дозволити притиске и застрашивање

Председница Специјализованих већа Косова, односно суда за ратне злочине почињене на Косову и Метохији од 1998. до 2000. године, Екатарина Трендафилова, поручује да ће суд оптуженима обезбедити непристрасно и фер суђење, али и да ће процесуирати све који покушају да на било који начин угрозе безбедност жртава и сведока или да врше било који вид притиска на судије. 

"Свако ко покуша да застраши сведоке или покуша притисак на судије, моментално ће бити процесуиран. Уследиће истрага и нећемо се колебати око примене закона", нагласила је Трендафилова у ексклузивном интервјуу Танјугу у сусрет почетку рада тог суда.

Трендафилова истиче да не прети никоме, само се, каже, позива на важећу легислативу која санкционише такве случајеве.

"До сада није било притисака и верујем да се нико не би усудио да размишља о сценарију утицаја на неког судију или вршења притиска на њега", напомиње и истиче да, у супротном, суд неће оклевати да санкционише евентуалне случајеве застрашивања сведока и непоштовања других правила у вези са поступцима пред тим судом.

То би се, објашњава, третирало као кривично дело "ометања спровођења правде".

На питање како ће заштитити сведоке, будући да је доста оних који су сведочили у "косовским предметима" вођеним пред Хашким трибуналом преминуло под сумњивим околностима у току поступака, Трендафилова указује да нема судских одлука које би потврдиле те сумње. 

Истовремено је истакла да је заштита сведока и свих других особа које могу да буду изложене ризику због неког сведочења приоритет институције на чијем је челу. 

"Имамо веома јак програм заштите сведока, са низом заштитних мера. Формирана је и посебна Јединица за заштиту сведока, која ће се старати о њима пружати им заштиту и подршку", каже Трендафилова. 

Поред осталог, додаје, биће предузимане и уобичајене мере заштите, као што су искључење јавности са неког дела суђења, заштита идентитета сведока, додела псеудонима. 

У судници би такође разним дисторзијама могао да се измени глас сведока, као и да им се лице "замрља" до непрепознатљивости, напоменула је Трендафилова. 

"Нећемо да делимо правду по цену живота и безбедности било кога"

Суд је, каже председница Специјализованих већа Косова, у потпуности "посвећен обезбеђивању сигурних и безбедних процеса". 

"Нећемо да делимо правду по цену живота и безбедности било кога. Ако нисмо потпуно сигурни у безбедност свих који би могли да буду изложени ризику, нећемо наставити са поступањем", напоменула је она. 

Трендафилова је потврдила да ће овај суд моћи да користи доказе који су прикупљени и изведени током процеса пред Хашким трибуналом, али ће, како је истакла, судско веће "вагати" и ценити њихову тежину приликом доношења своје одлуке. 

Такође, пред тим судом ће моћи да се користе и докази које су прикупили предствници Мисије ЕУ, Еулекс, затим Специјални истражни тим, као и Канцеларија специјалног тужиоца у Приштини. 

Упитана да ли је приметила негативан став јавности на Косову према суду који води, Трендафилова наводи да је недавно посетила Приштину и да није имала тај утисак, већ напротив, да је имала веома конструктиван разговор са медијима, организацијама цивилног друштва, као и са косовским министром правде. 

Када је у питању сарадња са Београдом и Приштином у току судских поступака у вези са достављањем документације и евентуалним хапшењем и изручењем оптужених, Трендафилова је указала да ће о томе бити речи након подизања првих оптужница, од којих зависе и видови сарадње. 

У том контексту је указала да су Специјализована већа независна инстутуција која има пуну правну способност да закључује аранжмане и уговоре са државама, организацијама и ентитетима који су неопходни за рад суда. 

У зависности од потребе случаја, како је указала, судско веће ће одлучивати да ли ће закључити неки споразум о сарадњи и са ким. 

"Оптужени који буду у притвору биће под такозваним 'пасивним надзором'"

На питање зашто је седиште суда баш у Хагу, Трендафилова је рекла да је тако предвиђено Законом о Специјалим већима Косова и Специјалном тужиоцу који је донео косовски парламент, али да је исти закон предвидео и да суд може да има канцеларију на Косову или на неком другом месту. 

"Закон је предвидео и могућност да суд заседа на неком другом месту, али само у изузетним случајевима, када постоји забринутост за осетљиве процесе или због заштите сведока, како би се обезбедила безбедна и сигурна суђења, без страховања особа које су спремне да сарађују са Специјализованим већима Косова", напоменула је она.

У овом тренутку седиште суда је у Хагу, али то, како је указала, не значи да неке канцеларије неће бити отворене у Приштини, или негде другде ако за то буде потребе. 

"Сва суђења могу да се воде или у седишту суда, или ван њега ако то захтевају одређене фазе поступка. Промену седишта може да иницира председник Специјализованих већа, канцеларија Специјалног тужиоца, браниоци оптужених или заступцини оштећених", навела је Трендафилова напомињући да ће одлуку о промени седишта суда доносити председник суда од случаја до случаја. 

Што се тиче окривљених против којих буде потврђена оптужница, а избегавају да се појаве пред судом, она је нагласила да ће суд моћи да изда судски налог за њихово хапшење. 

Указала је да ће оптужени који буду у притвору бити под такозваним "пасивним надзором" у притворској јединици, о чему ће бити обавештени. 

Међутим, како је навела, ако буде сумњи да злоупотребљавају такозвану "привилеговану комуникацију" са адвокатом, породицом или представником верске заједнице, онда ће Секретаријат суда наложити "активни надзор", што би одмах довело и до покретања поступка за кривично дело "ометање спровођења правде". 

Председница Специјализованих већа је такође истакла важност квалитетне заштите права оних који ће бити оптужени пред тим судом, те да ће Секретаријат суда лиценцирати најбоље професионалце који буду поднели захтев за упис у списак бранилаца. 

"Чим добијемо оптужнице, наставићемо са судским послом"

Према њеним речима, право на одбрану је једнако важно као и заштита жртава. 

"То је баланс о коме изузетно водимо рачуна. С једне стране се старамо о сведоцима и жртвама, а с друге о правима оних који ће бити оптужени пред овим судом", истакла је председница Специјализованих већа. 

То су, како је указала, две најважније ствари о којима ће се суд старати како би судски поступци буду сигурни, независни, неутрални и како би донели правду свима, било да су у питању жртве, било окрвиљени. 

"Само на тај начин можемо да убедимо људе да смо институција која поштује владавину права и високо поштује права свих учесника у поступку", истакла је Трендафилова. 

Нагласила је да тај суд чине судије "највишег калибра" и да долазе из међународних или домаћих институција са веома јаком репутацијом коју, како је напоменула, неће ризиковати непоштовањем поменутих, изузетно важних принципа у судској професији. 

После Нове године, како је најавила, суд ће објавити регулативу за службене одбране, која ће предвидети да се окривљенима који не буду у могућности да плате судске трошкове заступања адвоката обезбеди бранилац кога ће платити суд, у целости, или у одређеном делу трошкова. 

Према речима Трендафилове, суд и даље чека да му прве оптужнице поднесе Канцеларија специјалног тужиоца.

"Почели смо са радом 5. јула. Спремни смо и чекамо. Чим добијемо оптужнице наставићемо са својим судским послом", закључила је председница Специјализованих већа, пореклом из Бугарске.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво