Арканов телохранитељ правоснажно ослобођен оптужби за изнуду

Због недостатка доказа, Апелациони суд у Београду правоснажно је ослободио Звонка Матеовића и још двојицу окривљених од оптужби за покушај изнуде 203.850 немачких марака 2003. године од оштећеног Д.Ш, објављено је на сајту тог суда.

Овом одлуком Матеовићу, који је познат јавости као некадашњи телохранитељ Жељка Ражнатовића Аркана, преиначена је првостепена пресуда Првог основног суда у Београду којом је 2016. године био осуђен због изнуде у покушају на условну казну затвора од шест месеци с роком провере од три године, колико су били добили и Срђан Шошић и Владимир Поповић.

Према образложењу Апелационог суда, основано се изјављеним жалбама оспорава правилност утврђеног чињеничног стања у пресуди, јер нема доказа да су они имали намеру прибављања противправне имовинске користи од 203.850 немачких марака од оштећеног Д. Ш.

"Из исказа оштећеног, чији исказ је првостепени суд прихватио, произлази да окривљени од њега никад нису тражили износ од 203.850 немачких марака, већ да су му тражили да на име дуга према покојном М. С. исплати износ од милион немачких марака, при чему је током поступка утврђено да је дуг оштећеног према покојном М. С. износио 796.150 немачких марака", наводи Апелациони суд.

Апелациони суд је прихватио одбране окривљених, који су негирали кривично дело, јер су потврђене изведеним доказима, па је, како се наводи, закључио да није доказано да су окривљени извршили кривично дело изнуда у покушају, у саизвршилаштву.

Тај суд је навео да је имао у виду да су окривљени критичном приликом према оштећеном применили силу, али да због апсолутне застарелости кривичног гоњења не би могли да буду осуђени за неко друго кривично дело, јер се "критични догађај одиграо 2003. године, а није доказано постојање намере противправне имовинске користи".

Иначе, Матеовић је, приликом атентата на Жељка Ражнатовића у хотелу "Интерконтинентал" у Београду 2000. године, ранио Добросава Гаврића, који је касније правоснажно осуђен на 30 година затвора као извршилац убиства, али је недоступан правосудним органима Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи