Жандарми криви због пребијања Андреја Вучића и Предрага Малог

Виши суд у Београду првостепено је осудио на условне казне затвора од по шест и осам месеци седморицу жандарма због физичког напада на браћу тадашњег премијера Србије и градоначелника Београда, Андреја Вучића и Предрага Малог, као и још двојицу припадника војне полиције током одржавања "Параде поноса" 2014.

Командант тог жандармеријског вода Раде Матић, који се теретио да није предузео мере да спречи тај напад, ослобођен је оптужби.

Жандарми Предраг Митровић, Славко Стојановић, Далибор Ђорђевић, Златко Гигић, Бобан Лекић и Митар Милосављевић осуђени су на условне казне од по шест месеци затвора с роком провере од две године због кривичног дела злостављање и мучење.

Драган Савић добио је условну казну затвора од осам месеци с роком провере од три године због кривичних дела злостављање и мучење и напад на војно лице.

Казне се неће извршити уколико у року одређеном за проверу не изврше ново кривично дело.

Ово је првостепена пресуда на коју тужилаштво, осуђени и њихови браниоци могу да уложе жалбу Апелационом суду у Београду у року од 15 дана од пријема писаног отправка пресуде.

Жандарми су осуђени због пребијања припадника "Кобри" Саше Јовановића и Саше Станковића, који су били на службеном задатку, као и Андреја Вучића и Предрага Малог.

Инцидент се догодио 28. септембра 2014. године, на углу улица Светозара Марковића и Бирчанинове, непосредно пред одржавање "Параде поноса" у Београду, када је, из безбедносних разлога, у центру града било појачано присуство полиције.

Судија Светлана Алексић је у образложењу пресуде навела да су окривљени службеним палицама тукли по глави и телу оштећене у циљу да их застраше и нанесу им бол.

Они су то урадили иако су се сви оштећени претходно легитимисали, Вучић је показао личну карту, Мали возачку дозволу, а војна лица службене легитимације.

Судија је додала да суд није прихватио одбране окривљених као ни сведока њихових колега јер сматра да су биле уперене на избегавање одговорности.

Прихватио је сведочење очевидаца, новинарке Н1 као и видео-снимак дела инцидента на којем се види како жандарми туку четири особе службеним палицама.

Одбрана жандарма најавила је жалбу на данашњу пресуду, иако сматра да су условне казне "мудра одлука суда", те да они неће бити суспендовани са посла.

"Релативно смо задовољни санкцијама. Жалићемо се пре свега на део који се односи на кривицу, а вероватно и на санкцију јер идемо до краја", рекао је новинарима бранилац седморице припадника Жандармерије, адвокат Владимир Вучинић.

Објаснио је да казна од шест месеци ефективног затвора, или тежа казна, ако постане правоснажна по Закону о раду моментално повлачи отказ, те да су жандарми који су добили условне казне, што се тога тиче, у овом тренутку релаксирани.

Вучинић је рекао да очекује да ће се тужилаштво жалити на санкцију и потврдио да су условне казне испод законског минимума који је предвиђен за кривично дело злостављање и мучење.

"Суд је ублажио казне јер је прихватио низ олакшавајућих околности које је истицала одбрана", навео је Вучинић.

Пуномоћници оштећених, Андреја Вучића, Предрага Малог и двојице припадника војне полиције, изјавили су да нису задовољни казном која је изречена и оценили да је суд подлегао притиску јавности.

Адвокатица Весна Лончар, која заједно са колегом Срђаном Стефановићем заступа браћу председника Србије и градоначелника Београда, рекла је новинарима да су задовољни утврђеним чињеничним стањем у пресуди, али нису задовољни условним казнама које им је данас изрекао Виши суд у Београду.

"Нисмо задовољни благим казнама јер сматрамо да је суд на крају подлегао притиску јавности и изрекао окривљеним припадницима Жандармерије исувише благе казне", рекла је новинарима Весна Лончар.

На одлуку о казнама, како је навела, сигурно ће се жалити тужилаштву, док они као пуномоћници оштећених на то немају право према Законику о кривичном поступку.

Коначну одлуку о казнама донеће Апелациони суд у Београду, додала је Весна Лончар.

Напоменула је да је суд данашњом пресудом несумњиво утврдио чињенично стање како је описано у оптужници, оцењујући да је истовремено имао велике тешкоће са овим предметом јер је од почетка био под притиском јавности која је била посебно заинтересована, будући да се у предмету појављују као оштећени Андреј Вучић и Предраг Мали.

"Овај предмет је због тога био пребачен у политичку арену, а појавом колеге Владимира Вучинића (бившег судије у процесу против Мирослава Мишковића) као браниоца шесторице окривљених, предмет је добио још јачу политичку конотацију у борби против председника државе", навела је Весна Лончар.

Та конотација, како је навела, утицала је да њени клијенти добију улогу окривљених.

"У јавности су представљани као лица која нису поштовала правила и нису се подвргла наредбама Жандармерије, те као лица која се нису идентификовала приликом приласка групи полицијаца", рекла је адвокатица.

"Андреј Вучић је показао личну карту, а Предраг Мали возачку дозволу", поновила је Весна Лончар део образложења које је јутрос изрекла судија Снежана Алексић.

Пресудом је такође, како је навела, демантован покушај одбране да током трогодишњег поступка прикаже тако да су оштећени изазвали инцидент, и да су заслужено добили батине.

"Покушај да се представи да је Саша Јовановић потегао пиштољ на једног од припадника Жандармерије није успео управо исказом једног полицајца који је сам потврдио да до последњег момента припадници Жандармерије нису знали чији је пиштољ који је нађен на углу улица Светозара Марковића и Бирчанинове", напоменула је адвокатица.

Она је додала и да је исказ вештака о врсти и начину повреда код оштећених демантовао покушај одбране да прикаже како су се оштећени сами ударали и да су повреде на глави добили ударцима главом о зид зграде.

Део овог инцидента забележио је сниматељ телевизије Н1 који су објавили готово сви медији и који је и даље доступан на Јутјубу.

На том видео-запису од минут и четрдесет пет секунди, поред осталог, јасно се види како жандарми пендрецима туку више лица и штитовима их гурају у зид зграде.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи