Хашки трибунал завршио рад последњом пресудом у жалбеном поступку

Хашки трибунал саопштио је да је данас, жалбеном пресудом у предмету против Јадранка Прлића и других, после 24 године завршио са радом и да ће и формално бити затворен 31. децембра.

Од свог оснивања Међународни суд је подигао оптужнице против 161 лица за тешка кршења међународног хуманитарног права почињена на територији бивше Југославије од 1991. до 2001. године.

Завршетком овог последњег жалбеног поступка, поступци против свих 161 лица су окончани и рад Међународног суда је завршен, наведено је у саопштењу.

Жалбено веће је данас изрекло пресуду у предмету Тужилац против Јадранка Прлића и других, који је најобимнији жалбени поступак пред Међународним судом, као и последњи предмет вођен пред њим.

Веће је потврдило закључак Претресног већа да су од половине јануара 1993. године оптужени били учесници удруженог злочиначког подухвата, а да се Берислав Пушић придружио у априлу 1993. године.

Потврдило је да је закључак Претресног већа да је циљ тог удруженог злочиначког подухвата био стварање хрватског ентитета у Босни и Херцеговини, који би омогућио поновно уједињење хрватског народа, путем етничког чишћења муслиманског становништва.

Жалбено веће је потврдило скоро све осуђујуће пресуде које је Претресно веће изрекло Јадранку Прлићу, Бруни Стојићу, Слободану Праљку, Миливоју Петковићу, Валентину Ћорићу и Бериславу Пушићу у односу на догађаје који су се одиграли од 1992. до 1994. године у осам општина и пет заточеничких центара на територији Босне и Херцеговине. 

Потврдило је казне које је изрекло Претресно веће, које је осудило Прлића на 25 година затвора, Стојића, Праљка и Петковића на по 20 година затвора, Ћорића на 16 година затвора и Пушића на 10 година затвора.

Прлић, Стојић, Праљак, Петковић, Ћорић и Пушић остају осуђени за злочине против човечности, кршења закона или обичаја ратовања и тешке повреде Женевских конвенција, конкретно за убиство, хотимично лишавање живота, прогоне на политичкој, расној и верској основи, депортацију, противправно заточење цивила, присилни рад, нечовечна дела, нечовечно поступање, противправно и безобзирно уништавање имовине широких размера које није оправдано војном нуждом, уништавање или хотимично наношење штете установама намењеним религији или образовању, противправне нападе на цивиле и противправно терорисање цивила.

Осим тога, Прлић, Стојић, Петковић и Ћорић остају осуђени за силовање, нечовечно поступање (сексуално злостављање), противправно и безобзирно одузимање имовине широких размера које није оправдано војном нуждом и пљачкање јавне и приватне имовине по основу треће категорије одговорности за учешће у удруженом злочиначком подухвату.

Праљак, такође, остаје осуђен за противправно и безобзирно одузимање имовине широких размера које није оправдано војном нуждом и пљачкање јавне и приватне имовине по основу треће категорије одговорности за учешће у удруженом злочиначком подухвату.

Ћорић додатно остаје осуђен за више злочина за које сноси одговорност као надређени.

Жалбено веће је прихватило неке жалбене основе Стојића, Праљка, Петковића, Ћорића и Тужилаштва, док је у потпуности одбацило жалбе које су уложили Прлић и Пушић. Као последица прихватања тих жалбених основа, Жалбено веће је поништило ограничен број закључака који су поткрепљивали одређене осуде све шесторице оптужених.

Сва шесторица оптужених, као и Тужилаштво, уложили су жалбе на пресуду Претресног већа III изречену 29. маја 2013. године.

Током подношења поднесака у овом предмету, које је завршено 29. маја 2015. године, укупно је заведено више од 12.000 страница жалбених поднесака. Жалбени претрес одржан је од 20. до 28. марта 2017. године.

Жалбено веће је радило у саставу судија Кармел Ађиус, председавајући, судија Лиу Дакун, судија Фаусто Покар, судија Теодор Мерон и судија Баконе Ђустице Молото. Судија Лиу је приложио изјаву, делимично противно мишљење и противна мишљења. Судија Покар је приложио противна мишљења, наведено је у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи