Трендафилова: Специјални суд ће судити појединцима, а не организацијама

Председница Специјалног суда за Косово Екатерина Трендафилова изјавила је да је на Специјалном тужилаштву када ће прве оптужнице бити подигнуте, а да ће Специјализоване коморе судити појединцима, а не организацијама.

Екатерина Трендафилова, заједно са секретарком Специјалног суда Фиделмом Донлон, борави у првој посети Приштини, након што је изабрана за председницу тог суда.

Два сата је разговарала са новинарима и представницима цивилних организација, којима је представила структуру и начин рада Специјалног суда.

"Специјализоване коморе су створене да истраже ратне злочине како би се осигурало фер суђење, онда ће уследити суђење појединцима, а не организацијама. Специјализована комора поштује једнакост у правима жртава", рекла је Трендафилова.

Одбацила је спекулације да је њен долазак повезан са подизањем оптужница, рекавши да Тужилаштво ради као независна институција и да је на њему подизање оптужница.

"Ми и даље чекамо. Чекамо на тужиоце да обаве своју дужност као и у сваком систему, тужилачка канцеларија је покретачка сила", навела је Трендафилова.

Прецизирала је да је закон врло јасан у погледу коме ће у Специјалном суду бити суђено.

"У закону пише да је индивидуална одговорност на сваком ко је починио злочин у оквиру територије и временског периода који је предвиђен у закону. Нема неке циљне или етничке групе за истрагу. Било ко, без обзира на држављанство и етничку припадност може да одговара", цитирала је Трендафилова закон.

Према њеном мишљењу, изазов Специјализованих комора биће заштита сведока, а суд ће са своје стране за сведоке користити псеудониме, смањиће број информација које се могу објавити, штитиће идентитет особе која се појављује као сведок и имаће јак програм заштите сведока.

Трендафилова се током данашње посете Приштини састала са косовским министром правде Абелардом Тахиријем.

Специјални суд је покренут након што је Дик Марти у Савету Европе поднео извештај о злочинима припадника тзв. Ослободилачке војске Косова, током сукоба 1998. и 1999. године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво