Апелациони суд наложио поновно одлучивање о Мишковићевом јемству

Власник "Делта холдинга" затражио је од суда да му се врати 11 од 12 милиона евра положеног новца на име јемства да неће побећи током судског постука или да се одреди упис хипотеке на његовим некретнинама у висини јемства, али је Специјални суд тај захтев одбио.

Одлучујући по жалби Мишковићевог браниоца, Апелациони суд у Београду је укинуо ту одлуку и наложио поновно одлучивање о захтеву Мишковића, рекла је "Танјугу" портпарол тог суда Мирјана Пиљић.

"По налажењу Апелационог суда првостепени суд није дао довољно јасне, аргументоване и непротивречне разлоге у погледу оправданости даљег егзистирања мере јемства у износу од 12 милиона евра као адекватне мере за обезбеђење пристува окрвиљеног у овом кривчном поступку", навела је Пиљићева.

Специјални суд у Београду је 30. октобра донео решење којим је одбијен као неоснован предлог Мишковићевог браниоца од 4. октобра да суд донесе ново решење којим ће се до сада положено јемство од 12 милиона евра заменити за мањи износ, тако што ће одредити јемство од милион евра у готовини или у стављању хипотеке за износ јемства на непокретностима које су у Мишковићевом власништву.

У Специјалном суду у Београду сутра би из другог покушаја требало да почне поновољено суђење власнику "Делта холдинга", његовом сину Марку Мишковићу и осталим оптуженим за утају пореза, као и оптуженима у случају оштећења Фабрике мазива из Крушевца.

Мирославу Мишковићу се понавља суђење због оптужби за помагање сину да утаји порез од око 320,3 милиона динара, а због тога су оптужени и Живојин Петровић и Јадранки Бардић.

У овом процесу поново се суди и власнику "Нибенс групе" Милу Ђурашковићу такође због утаје пореза, као и због сумње да је са сарадницима оштетио крушевачки ФАМ (фабрика мазива).

Ђурашковић је првооптужени у овом процесу а после следе његови сарадници, док су Мишковићи наведени у оптужници након њих.

Суђење им се понавља по налогу Апелационог суда у Београду, који је у септембру укинио првостепену пресуду којом су Мишковићи и Ђурашковић били осуђени за пореску утају и наложио да им се суђење понови за то дело, а Ђурашковићу и његовим сарадницима и за злоупотребе са крушевачком Фабриком мазива (ФАМ).

Мишковићи и Ђурашковић као и још четири окривљена су због недостатка доказа одлуком Апелационог суда правоснажно су ослобођени оптужби за злоупотребе са путарским предузећима, због чега су били првобитно ухапшени у децембру 2012. године.

На поновљеном суђењу сви оптужени ће имати прилику да поново изнесу своје одбране, а суд да отклони недостатке због којих су првостепене пресуде укинуте.

Мирославу Мишковићу ће се сада поново судити за кривично дело утаја пореза извршена помагањем, односно јер је према наводима оптужнице, помогао сину Марку у утаји пореза по одбитку од капиталног добитка из пословања путарских предузећа.

Марко Мишковић и Мило Ђурашковић се терете за утају пореза по одбитку за које је запрећена казна од једне до десет година затвора, а иста казна је запрећена и за помагаче.

Ђурашковић се терети и за злоупотребу положаја одговорног лица због оштећења ФАМ-а, а за исто дело су оптужени су и његови сарадници Дејан Јефтић, Ристо Ристић, Боро Јелић, Бранислав Јовановић, Љиљана Костић и Срђан Филиповић.

Против Мишковића, Ђурашковића, као и још осам оптужених, кривични поступак је покренут крајем 2012. године због сумње да су оштетили путарска предузећа за више милиона евра.

Тада су били ухапшени и после вишемесечног боравка у притвору пуштени су да се бране са слободе, пошто су положили вишемилионска јемства у еврима, а пасоши су им и даље у судском депозиту и не могу да напусте боравиште без одобрења суда.

Одлуком Апелационог суда, "пала је" оптужница тужилаштва за организовани криминал која их је теретила да су финансијским трансакцијама извлачили новац из путарских предузећа и тако довели до њихове пропасти, односно да су их у периоду од 2005. до 2010. године оштетили за 16,95 милијарди динара, а буџет Србије за 472 милиона динара.

Случај у вези са Фабриком мазива из Крушевца покренут је 2010. године.

У том случају, сумња се да су оптужени оштетили предузеће из Крушевца за износ од око 3.181.070.378,54 динара (више од 32 милиона евра) и Ђурашковићу прибавили имовинску корист у укупном износу од 1.498.289.138,43 динара (око 15 милиона евра).

С обзиром да је већина оптужених за путарска предузећа била и на оптужници за ФАМ, поступци су били спојени и у фебруару 2015. године је кренуло обједињено суђење.

Мишковићу је суђење због здравствених проблема у децембру 2015. године било раздвојено од процеса против његовог сина и осталих оптужених па су им биле изречене одвојене пресуде.

Одлуком Специјалног суда, поступак је поново спојен крајем септембра ове године.

број коментара 0 пошаљи коментар