КиМ, ухапшеном Србину месец дана притвора

Косовска полиција ухапсила је Дарка Тасића (44) из Призрена, осумњиченог за ратне злочине, а косовске правосудне власти одредиле су му једномесечни притвор.

Дарку Тасићу из Призрена, расељеном у Црној Гори, који је ухапшен на северу Косова и Метохије, одређен је једномесечни притвор на предлог специјалног тужиоца за ратне злочине Еулекса Пола Флина, рекао је за РТС адвокат Дејан Васић.

Тасић се терети да је као припадник резервног састава МУП-а Србије починио кривично дело ратног злочина против цивилног становништва, тако што је са, наводно, неколицином Срба током рата палио и пљачкао куће албанског становништва у Малој Круши код Ораховца.

"Оно што ме храбри је разборитост судије Рахиме Елези када су у питању разлози везани за опасност од бекства Тасића, која је на сугестију Еулексовог тужиоца наговестила да би одлука могла бити промењена ако господин Тасић докаже да је запослен у косовској железници и да ради у Лепосавићу", рекао је Васић.

Он је најавио да ће током трајања истраге покушати да достави тај доказ што пре, уз документа која потврђују да Тасић никада није био припадник резервног састава МУП-а Србије.

У редовном полицијском извештају наводи се да је полиција на административном прелазу Брњак, на северу Косова и Метохије, ухапсила Србина, под сумњом да је починио ратне злочине.

У полицијском извештају нема детаља.

Тасић је ухапшен у среду ујутру.

У последњих неколико месеци, ово је трећи случај хапшења расељених Срба, осумњичених за ратне злочине на Косову.

Канцеларија за КиМ саопштила је да су правосудни органи и полиција на Косову и Метохији, "по очигледном политичком диктату" ухапсили Д. Т., за којим је, наводе, била расписана тајна потерница због наводних ратних злочина.

Тиме је Д. Т., после Богдана Митровића и Миланке Терзић, постао најновија жртва система чији је задатак спровођење кампање застрашивања српског народа и стварање атмосфере неспокојства, наводи се у саопштењу.

Резултат таквих хајки на људе не може бити помирење, већ само продубљивање српско-албанског неповерења на Косову и Метохији, истиче се у саопштењу.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се