Оптужница против Младићевих јатака и даље државна тајна, иако је све било јавно

Поједини медији и невладине организације огласили су се са захтевом скидања ознаке тајности са оптужнице против такозваних јатака Ратка Младића, тврдећи да је одлука о проглашењу тог документа државном тајном "незаконита и усмерена на прикривање улоге државних органа у скривању оптужених за ратне злочине".

У Тужилаштву, међутим, кажу да је одлуком Другог општинског јавног тужилаштва још 27. марта 2006. године, у фази истраге, цео предмет против јатака Ратка Младића проглашен државном тајном.

Та ознака је пратила и оптужницу из јула исте године, иако је, међутим, цело суђење било јавно, а оптужница више пута јавно и прочитана.

Према образложењу тадашњег тужиоца, у одлуци у коју је Танјуг имао увид, наводи се да је предмет прогласио државном тајном јер би "одавање података из предмета, имало штетне последице за политичке, економске и војне интересе, као и за кривични поступак који се води".

Та "ознака" пратила је и оптужницу против јатака и на њој стоји и даље, потврдили су Танјугу и у тужилаштву и адвокати одбране.

Међутим, цео поступак пред судом је био јаван, јер је суд на почетку главног претреса, односно суђења, одбио предлог тужиоца да искључи јавност.

Поменута оптужница, тачније њен диспозитив, на суду је читана више пута, јер су се судска већа мењала, па су суђења кретала испочетка у више наврата.

Иначе, до стављања ознаке тајности дошло је још у току истраге, ради заштите исказа низа сведока из безбедносних служби, као и других војних и државних докумената који су коришћени у постуку.

Одлуку Другог опшинског тужиоца поврдио је и тадашњи истражни судија, који је издао наредбу којом налаже "свим саслушаним лицима, или онима који присуствују саслушањима или гледају списе из истраге, да чувају као тајну чињенице и податке које су сазнали", уз упозорење да одавање тајне представља кривично дело.

Овај предмет је правоснажно окончан пресудом којом је након 11 година од покретања кривичног поступка, Апелациони суд у Београду правоснажно ослободио 10 оптужених за помагање и скривање Ратка Младића.

Једини који је осуђен у том процесу је генерал Марко Лугоња, који је осуден на условну казну затвора од шест месеци са роком провере од годину дана, јер је иначе једини током процеса признао да је скривао Младића у свом стану.

У Тужилаштву кажу да је у току трећестепени поступак и да се списи предмета и физички докази налазе пред судом који га води.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво