Још осам Шарићевих сарадника у бекству, 17 пред судом

Након што су се прошле седмице после готово шест година скривања Специјалном суду у Београду предала још два сарадника Дарка Шарића, у бекству је остало још њих осам, од укупно 25 оптужених за шверц кокаина из Латинске Америке у западну Европу.

Неки од њих су већ осам година у бекству од 2009. године, док су неки краће у зависности када је против њих покретан кривични поступак, али им се свима суди у одсуству по јединственој оптужници и против свих су на снази интерполове потернице.

Горан Соковић у бекству је од 2009. године када је и покренута прва акција хапшење ове групе у Београду и Уругвају запленом око 2,1 тоне кокаина. Он се уз Шарића терети као суорганизатор ове групе.

У бекству су и Марко Пандрц, Ненад Новаковић, Бошко Недић, Милан Миловац, Родољуб Радуловић познатији као Миша банана, Марко Рачић и Владимир Рачић.

Пред судом је тренутно 17 оптужених од којих су поред Шарића у притвору још двојица оптужених који су предали прошле седмице - Небојша Сретеновић и Петар Обрадовић, док се остали бране са слободе.

Тројица оптужених су сведоци сарадници које чува полиција - Радан Адамовић, Небојша Јоксовић и Драшко Вуковић.

Са слободе се бране Жељко Вујановић, Дарко Тошић, Милош Цајић, Борислав Туњић, Никола Димитријевић, Живко Сибински, Бобан Стоиљковић, Марко Дабовић, Михаило Ђоковић, Милош Николић и Мирко Кнежевић.

Неки од њих су положили јемства, док је другима притвор укинут без тога. Шарићу међутим суд не одобрава одбрану са слободе, јер је и сам био у бекству четири године до предаје у марту 2014. године.

У овом случају њих деветорица су раније признала кривицу и закључила споразуме са Тужилаштвом за органзовани криминал према којима су осуђени на затворске казне и одузимање имовине проистекле из трговине дрогом.

То су Драган Лабудовић, Борис Лабан, Миодраг Александар, Мирко Миодраговић, Милош Пандрц, Никола Павловић, Дејан Ракић, Марко Воротовић и Милош Крповић.

Следеће суђење Шарићевој групи заказано је за 30. новембар, када се очекује да своје одбране изнесу новопридошли Сретеновић и Обрадовић, који су јуче само кратко изјаснили да нису криви.

Шарићевој групи се понавља суђење по јединственој оптужници спојеној од ранијих шест оптужница, којом се терете за шверц више од 5,7 тона кокаина из Уругваја, Бразила и Аргентине у западну Европу током 2008. и 2009. године.

Прву првостепену пресуду којом је Шарић био осуђен на 20 година затвора, а остали на вишегодишње затворске казне укинуо је Апелациони суд прошле године и наложио понављање суђења.

На почетку поновљеног суђења Шарић и сви остали су негирали дела за која се терете, док је тужилаштво остало при својим оптужбама и предложеним доказима.

Бојан Станојковић, Дарко Газдић и Александра Машић су правоснажно ослобођени оптужби у том процесу, јер је Апелациони суд у односу на њиих потврдио првостепену пресуду.

Шарић се предао српским властима 18. марта 2014. године од када се налази у притвору. Пре тога је од почетка поступка у октобру 2009. године, био у бекству.

Према оптужници, чланови Шарићеве организоване криминалне групе међусобно су комуницирали преко СМС порука и шифрованих телефонских бројева, мада су им полиција и домаће и стране тајне службе ушле у траг, па је прво хапшење ове групе уследило у Уругвају 15. октобра 2009. године и истовремено у Србији у акцији "Балкански ратник".

У Специјалном суду у Београду Шарићу се у посебном поступку суди због оптужби за прање пара у Србији убацивањем новца стеченог кријумчарењем кокаина у легалне токове.

Шарић и још 17 окривљених у том процесу терете се за прање око 22 милиона евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво