Секретаријат потврдио забрану посета лекара Ратку Младићу

Секретаријат Хашког трибунала потврдио је да су, према препоруци медицинског особља Трибунала, забрањене све постете оптуженима у притворској јединици, па и Ратку Младићу, те је предложио да се посете лекара одложе до после изрицања првостепене пресуде Младићу која је заказана за 22. новембар.

У свом допису председнику Трибунала Кармелу Ађијусу, Секретаријат је указао да је 9. новембра разговарао са Младићевим браниоцем о утврђивању датума посете два лекара из Србије, али да је непосредно пред тај састанак добио писмо од медицинског особља притворске јединице којим се тражи да се не дозволе посете било ком притворенику пре изрицања две преостале пресуде у Трибуналу (од којих је једна Младићу).

Писмо је такође послато Механизму за кривичне судове, који се стара притвореницима у приторској јединици УН у Шевенингену.

"Медицинско особље је изразило своју забринутост да би дозвола било какве посете лекара у овом стадијуму, у контексту других релевантних фактора, 'могла да угрози здравље притвореника' и 'могла да заиста штети здрављу притвореника"', навео је Секретаријат.

Када је у питању Младић, Секретаријат је након тога, како је навео, затражио од два независна медицинска експерта који су надгледали Младићево здравље протеклих неколико година, процену разумности препорука лекара из притворске јединице.

Секретаријат је добио одговор од једног експрета који сматра да је у погледу Младића, прихватљива и разумна процена "да се не дозволе посете пре изрицања заказаних пресуда".

На основу свега наведеног, Секртетаријат је предложио да се посета лекара Младићу закаже за касније датуме који су раније предложени одбрани.

Ти датуми нису никада јавно објављени.

Младићев син Дарко јуче је рекао Танјугу да је добио усмено обавештење да је главни лекар у притворској јединици Пол Фалке забранио посете лекара Младићу јер би оне биле штетне по његово здравље.

Адвокати Ратка Младића прошле недеље су тражили од Трибунала да покрене поступак против Фалкеа за непоштовање суда, тврдећи да опструира посете српских лекара Младићу у притворској јединици, али је тај захтев Трибунал одбио.

Одбрана Младића сматра да је његово здравствено стање јако лоше јер је претрпео више можданих удара, али да то лекари Трибунала крију.

Изрицање првостепене пресуде Младићу заказано је за 22. новембар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво