Страх у Приштини због повратка џихадиста

Војни губици, порази и повлачење припадника такозване "Исламске државе" у Сирији и Ираку, повећали су страхове у Приштини, пошто би Албанци укључени у редове те терористичке организације, могли да се врате и усмере своје акције на Космет.

Приштинске власти упозоравају да би повратници са ратишта у Сирији у Ираку могли да нападну и покрену екстремно насиље против становништва и институција, преноси Коха диторе.

Одлазећи командант КФОР-а на КиМ, генерал Ђовани Фунго изјавио недавно да је веома забрињавајућа чињеница да је чак 366 исламистичких бораца са ових простора отишло да се бори за терористе.

"Косово је регрутна зона за ИД и ризик за Европу. Новац за регрутовање стиже из арапских земаља и служи да се идентификују млади људи који су већ донекле радикализовани и онда се они шаљу даље, у Саудијску Арабију. Када се врате кући, траже друге младе људе и поступак се понавља. Искрено, то је велика опасност за Европу, а када узмете у обзир да је Балкан и центар за трговину оружјем и да само на Косову има више од 150.000 нелегалног оружја, то је доовљан разлог за бригу", рекао је генерал Фунго италијанским медијима.

Косовска влада је борбу против тероризма истакла и у нацрту плана свог четворогодишњег мандата.

Предвиђена је финализација и усвајање нове Стратегије против тероризма, уз неопходан буџет. Такође, предвиђа се усвајање нацрта закона. Најављује се стварање Одељења у оквиру МУП-а за превенцију и реинтеграцију радикализованих особа, а након учешћа житеља КиМ у ратовима у иностранству.

Фокус ће бити стављен на реинтеграцији осуђених особа и породица које се очекуу да ће се вратити из конфликтних подручја.

"Наведено Одељење МУП-а би координисало активности између свих владиних институција и механизама за превенцију и реинтеграцију особа са радикалним идејама"; наводи се у објашњењу покретања владине стратегије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи