Младићева одбрана тражи од суда забрану опструкције

Браниоци Ратка Младића затражили су од Хашког трибунала да хитно изда налог којим ће забранити медицинском особљу и Секретаријату тог трибунала да врше даље опструкције у вези са јавним поднесцима одбране, наводи се у поднеску Младићевих адвоката који је Трибунал данас објавио.

То, како наводе, траже због одлагања Секретаријата и медицинског особља да благовремено доставе медицинску документацију о Младићевом здравственом стању у протеклих десет месеци, као и због одлагања медицинске посете српских лекара који би тачно проценили његово стање и дали мишљење о способности да учествује у процесу.

Такође, тврде да Секретаријат погрешно представља чињенице, а медицинско особље притворске јединице "презривим понашањем" тежи ометању медицинских посета, чиме угрожава основна права окривљеног и фер суђење.

Овај захтев је поднет суду у четвртак, 9. новембра, када је и Секретаријат упутио свој допис браниоцима Младића да се изјасне када желе посету српских лекара, који је такође Трибунал објавио данас.

Тужилаштво Трибунала успротивило се захтеву Младићеве одбране наводећи да је Секретаријат поступао адекватно и у складу са Директивом о судским списима.

Младићеви браниоци су претходно затражили да се одложи изрицање првостепене пресуде Младићу заказано за 22. новембар и да се претходно одлучи о његовој процесној способности јер тврде да му је здравствено стање лоше, да је претрпео више можданих удара, а да лекари из притворске јединице све то крију.

Ратко Младић је био у вишегодишњем бекству до маја 2011, када је ухапшен у околини Београда и изручен Трибуналу од када је у тамошњем притвору.

Оптужен је као врховни командант Војске РС за злочине над Муслиманима и Хрватима у БиХ од 1992. до 1995. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво