Одбачен захтев одбране, наставља се суђење за Сребреницу

Врховни касациони суд одбацио је захтев за заштиту законитости који је поднела одбрана оптужених у случају "Сребреница", тако да ће се суђење наставити у Одељењу за ратне злочине Вишег суда у Београду у уторак 14. новембра након више месечне паузе.

Захтев браниоца једног од оптужнених је одбачен из процесних разлога јер не испуњава претпоставке које подразумева захтев за заштиту законитости.

Овај поступак био је стопиран у јуну због недостатака у оптужници, а након правоснажне одлуке Апелационог суда којом је наставак омогућен, одбрана је наставила да оспорава валидност оптужнице - подношењем ванредног правног лека Врховном касационом суду.

Тај суд је одбацио захтев одбране, чиме је омогућен наставак суђења.

Пошто је Апелациони суд утврдио да оптужница из јануара 2016. није била поднета од овлашћеног тужиоца, суђење је било прекинуто.

У међувремену, у мају ове године изабран је нови тужилац за ратне злочине Снежана Станојковић, која је 17. јула поднела суду предлог за наставак кривичног поступка, али је тај предлог Одељење за ратне злочине одбило као неоснован.

Међутим, почетком октобра Апелациони суд је усвојио жалбу тужиоца за ратне злочине и наложио да се суђење настави, закључивши да су испуњени услови за наставак кривичног поступка.

У време подизања оптужнице, тужžилац за ратне злочине Владимир Вукчевић је већ био у пензији, од 1. јануара 2016, а није био изабран други тужилац, нити вржилац функције тужиоца за ратне злочине, већ је њиме њиме управљао "руководилац".

Нови тужилац за ратне злочине - Снежана Станојковић, изабран је тек у мају ове године, а у међувремену је тим тужилаштвом скоро годину и по руководио заменик тужиоца Милан Петровић.

Оптужница терети осморицу припадника Специјалне бригаде МУП-а Републике Српске Недељка Милидраговића, Алексу Голијанина, Миливоја Батинића, Александра Дачевића, Бору Милетића, Јована Петровића, Драгомира Паровића и Видосава Васића.

Њима је крајем 2016. године почело суђење због злочина над цивилима у селу Кравице код Сребренице 1995. године.

На терет им се ставља кривично дело ратни злочин против цивилног становништва у саизвршилаштву, због сумње да су у хангару "Кравице" код Сребренице 14. јула 1995. године убили 1.313 муслимана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво