Младићева одбрана тражи поступак против лекара УН

Браниоци Ратка Младића затражили су од хашког трибунала да хитно закаже рочиште на коме ће се утврђивати да ли је Младић процесно способан, као и размотрити њихов захтев за покретање поступка против главног лекара УН у притворској јединици трибунала Пола Фалкеа.

Они су поновили и свој ранији захтев да се због тога одложи изрицање првостепене пресуде Младићу заказано за 22. новембар и да се претходно одлучи о њиховим захтевима.

У супротном како су навели, обратиће се Савету безбедности УН (оснивачу Трибунала) јер такво понашање особља трибунала прети да уруши његову репутацију. 

У детаљном обтазложењу свог захтева поред осталог одбрана тврди да је Младић лошег здравственог стања, да је претрпео више шлогова што је медицинско особље трибунала покушало да сакрије, те да треба да му се омогући посета два српска лекара.

Будући да је недавно Фалке лично обавестио Младића да му лекари неће доћи у посету, иако је прошле седмице председник суда Кармел Ађијус то обећао Влади Србије током посете Београду, као и да је, како тврде, Фалке одуговлачио објављивање медицинске документације, Младићеви браниоци су затражили да се против њега покрене поступак због непоштовања суда.

Такође траже да се Младићу омогући посета и преглед српских лекара. 

Младић је био у вишегодишњем бекству до маја 2011. када је ухапшен у околини Београда и изручен трибуналу од када је у тамошњем притвору.

Оптужен је као врховни комадант Војске РС за злочине над муслиманима и Хрватима у БиХ од 1992. до 1995. године.

број коментара 0 пошаљи коментар