Вршњаци напали ученицу у Аранђеловцу

Ученицу Техничке школе "Милета Николић" у Аранђеловцу напали су школски другови и другарице. Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и Министарство просвете најоштрије осуђују тај случај вршњачког насиља.

"Страшне су сцене које се могу видети на снимку који се појавио на интернет порталима. Недопустиво је било какво насиље, а посебно вршњачко, јер то може оставити несагледиве последице на децу која су изложена малтретирању у том узрасту", истиче Стефановић у саопштењу.

Нагласио је да ће полиција у сарадњи са надлежним тужилаштвом и Центром за социјални рад предузети све мере из своје надлежности како би тај случај био што пре решен.

"Морамо као друштво да пошаљемо јасну поруку да овакве ствари нису прихватљиве и да се не могу толерисати", поручио је Стефановић.

Насиље које се догодило у Техничкој школи у Аранђеловцу осудило је и Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

У саопштењу Министарство просвете наводи да их је насиље у школи у Аранђеловцу дубоко погодило и шокирало.

"Апсолутно осуђујемо овакво понашање и исказујемо забринутост. Сматрамо да је недопустиво да се конфликти решавају било каквим насилним понашањем и ово министарство интензивно ради на стварању безбедног окружења у установама", наводи се у саопштењу Министарства просвете.

Према информацијама из школе, одмах по сазнању о насиљу стручни сарадници обавестили су одељењског старешину, родитеље актера тог догађаја и директора, који је одмах обавестио Тим за заштиту ученика од насиља, злостављања и занемаривања. Узете су изјаве од учесника у присуству родитеља, додаје се у саопштењу.

Министарство истиче да је након прикупљања релевантних информација покренут васпитно-дисциплински поступак против свих актера тог догађаја, као и да су о свему обавештени МУП и Центар за социјални рад, који су у оквиру својих надлежности започели даљу процедуру.

"Министарство је ангажовало све своје стручне капацитете, у реаговање је укључена Школска управа Крагујевац, а у школу ће бити хитно упућена и Републичка просветна инспекција у сарадњи са задуженима за заштиту од насиља у Министарству ради утврђивања стања и чињеница и предлагања мера и активности које треба предузети", закључује се у саопштењу Министарства просвете.

Огласио се и председник скупштинског Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровић који је истакао да такозвани "Алексин закон" мора што пре доћи на на дневни ред Скупштине.

"Овакве појаве не смемо више толерисати, него морамо сви да се укључимо у борбу против ове епидемије која је јача и од малих богиња", наводи се у Омеровићевој писаној изјави.

Број коментара 36

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво