Хашко тужилаштво против одлагања пресуде Младићу

Tужилаштво Хашког трибунала затражило је да судије одбију захтев одбране да изрицање првостепене пресуде Ратку Младићу, заказано за 22. новембар, буде одложено због болести оптуженог.

Тужиоци су оценили да је одбрана "пропустила да пружи било кaкво оправдање за тај захтев и за тврдње којим га је поткрепила".

У одговору на захтев одбране, хашко тужилаштво тврди да браниоци нису навели никакве доказе за своју тврдњу да је "по мишљењу медицинских професионалаца дошло до значајног погоршања стања Младићевог мозга" и да би због тога генерал могао бити "неспособан да учествује" у процесу.

Тужиоци наглашавају да су лекари у притвору Трибунала и независни специјалисти помно пратили Младићево здравствено стање током целог суђења те да су у извештајима наводили да је он способан да учествује у суђењу, преноси Фена.

У поднеску тужиоци наводе и да је налаз да је "здравствено стање оптуженог стабилно" потврђен и у последњем извештају специјалиста од 22. септембра.

Тужилаштво подсећа и да је расправно веће у недавној одлуци констатовало да Младић "нема акутних медицинских проблема" који нису били обрађени лечењем.

Младићеви браниоци јуче су затражили да Трибунал одложи изрицање првостепене пресуде све док се не утврди да ли је Младић ментално и физички способан за даље учешће у процесу.

Младић, који је био врховни командант Војске Републике Српске, оптужен је за ратне злочине почињене на територији Босне и Херцеговине од 1992. до 1995. године.

број коментара 2 пошаљи коментар
(четвртак, 02. нов 2017, 23:47)
anonymous [нерегистровани]

Hag nije sud, nije pravda, nije zakon, nije pravo, Hag je jednostavno politika u kojoj su 2 i 2 nekada 9, a nekada 1, pitanje je kome zatreba rezultat, vazno da nije nikada 4

Sta ocekivati, pa to je Hag, nije to nikakav sud nego produzena ruke neke politike.

(четвртак, 02. нов 2017, 21:09)
anonymous [нерегистровани]

A zasto ?

Pa tuzilastvo se protivi kako se ne bi desilo da slucajno ostane neosudjen. Njima je najvise za to,a najmanje za pravdu i istinu.