Хашко тужилаштво против одлагања пресуде Младићу

Tужилаштво Хашког трибунала затражило је да судије одбију захтев одбране да изрицање првостепене пресуде Ратку Младићу, заказано за 22. новембар, буде одложено због болести оптуженог.

Тужиоци су оценили да је одбрана "пропустила да пружи било кaкво оправдање за тај захтев и за тврдње којим га је поткрепила".

У одговору на захтев одбране, хашко тужилаштво тврди да браниоци нису навели никакве доказе за своју тврдњу да је "по мишљењу медицинских професионалаца дошло до значајног погоршања стања Младићевог мозга" и да би због тога генерал могао бити "неспособан да учествује" у процесу.

Тужиоци наглашавају да су лекари у притвору Трибунала и независни специјалисти помно пратили Младићево здравствено стање током целог суђења те да су у извештајима наводили да је он способан да учествује у суђењу, преноси Фена.

У поднеску тужиоци наводе и да је налаз да је "здравствено стање оптуженог стабилно" потврђен и у последњем извештају специјалиста од 22. септембра.

Тужилаштво подсећа и да је расправно веће у недавној одлуци констатовало да Младић "нема акутних медицинских проблема" који нису били обрађени лечењем.

Младићеви браниоци јуче су затражили да Трибунал одложи изрицање првостепене пресуде све док се не утврди да ли је Младић ментално и физички способан за даље учешће у процесу.

Младић, који је био врховни командант Војске Републике Српске, оптужен је за ратне злочине почињене на територији Босне и Херцеговине од 1992. до 1995. године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво