Одложено суђење Дарку Шарићу

Поновљено суђење Дарку Шарићу и осталим оптуженим за шверц 5,7 тона кокаина из Латинске Америке у западну Европу одложено је због изостанка браниоца другооптуженог Горана Соковића, адвоката Марка Кљајевића.

Кљајевић се није појавио због здравствених проблема, а адвокат Драган Плазинић, који је имао заменичко пуномоћје, није желео да га мења "напамет" јер се није консултовао са њим пре данашњег суђења.

Иако се тужилац успротивио новом одлагању суђења подсећајући да је Плазинић у поступку учествовао од почетка и другооптуженом Горану Соковићу већ пружао одбрану, суд је одложио суђење.

Заменик тужиоца за организовани криминал Саша Иванић је бројне изостанке адвоката због којих одлажу суђења прокоментарисао да имају за циљ одуговлачење поступка и пуштање Шарића из притвора.

"Све ово је усмерено да се исходује пуштање Дарка Шарића из притвора", рекао је тужилац Иванић и додао да одбрана жели да пробије суђење у разумном року како би до овога дошло.

Судија Синиша Петровић прекинуо је тужиоца рекавши да је дегутантно да коментарише одлуку суда.

Ставу тужиоца успротивио се и Шарић наводећи да се и сам нервира што се суђења одлажу јер једва чека да чује прислушкиване разговоре у којима се, како каже, види да му је тужилаштво покрало имовину и да ју је дало Небојши Јоксовићу, сведоку сараднику тужилаштва у овом поступку.

Иванићев предлог да се поступак у односу на Соковића раздвоји суд је такође одбио, са главним разлогом што је Соковић означен као суорганизатор групе и јер му се суди у одсуству јер је у бекству, сада већ пуних осам година. 

Поновљено суђење Шарићу и осталима за шверц 5,7 тона кокаина из Латинске Америке у западну Европу, почело је крајем септембра 2016. године. 

На почетку поновљеног суђења Шарић и сви остали су негирали дела за која се терете, док је тужилаштво остало при својим оптужбама и предложеним доказима.

Осим Шарића, суђење се поновља и према Горану Соковићу који је у бекству, Жељку Вујановићу, Родољубу Радуловићу који је такође у бекству, затим Ненаду Новаковићу, Бошку Недићу, Марку Пандрцу који је у бекству Николи Димитријевићу, Живку Сидинском, Бобану Стојилковићу, Марку Дабовићу и Бориславу Туњићу.

Поново се суди и одбеглим Небојши Сретеновићу, Марку Рачићу и Владимиру Рачићу, Петру Обрадовићу и Миловану Миловцу, као и сведоцима сарадницима Драшку Вуковићу, Радану Адамовићу и Небојши Јоксовићу.

На оптуженичкој клупи овог пута заједно са Шарићем су Михаило Ђоковић, који је осуђен у посебном поступку након што је прошле године ухапшен у Италији и потом изручен Србији, као и Дарко Тошић који је такође био осуђен у одсуству, али је летос изручен из Холандије.

Шарић је сада једини из групе оптужених који се налази у притвору, док се остали, који нису у бекству, бране са слободе.

Првостепеном пресудом, која је укинута, Шарић је био осуђен на 20 година затвора, а остали на вишегодишње затворске казне.

Бојан Станојковић, Дарко Газдић и Александра Машић су правоснажно ослобођени оптужби у том процесу, јер је Апелациони суд у односу на њиих потврдио првостепену пресуду, док је деветоро оптужених за припадништво Шарићевој групи раније осуђено на основу споразума о признању кривице и трајно им је одузета спорна имовина.

Шарић се предао српским властима 18. марта 2014. године од када се налази у притвору. Пре тога је од почетка поступка у октобру 2009. године, био у бекству.

Процес се води по шест спојених оптужница због шверца више од укупно 5,7 тона кокаина из Уругваја, Бразила и Аргентине у западну Европу током 2008. и 2009. године.

Према оптужници, чланови Шарићеве организоване криминалне групе међусобно су комуницирали преко СМС порука и шифрованих телефонских бројева, мада су им полиција и домаће и стране тајне службе ушле у траг, па је прво хапшење ове групе уследило у Уругвају 15. октобра 2009. године и истовремено у Србији у акцији "Балкански ратник".

Према ставу Апелационог суда који је укинуо првостепену пресуду, Специјални суд ће у пресуди након поновљног суђења морати да изнесе јасне разлоге поводом правног питања у вези могућности примене института - продуженог кривичног дела код неовлашћене производње и стављања у промет опојних дрога.

Поред тога, мораће да конкретизује радње окривљених понаособ, као и коришћење пресуде на основу споразума о признању кривичног дела.

У Специјалном суду у Београду Шарићу се у посебном поступку суди због оптужби за прање пара у Србији убацивањем новца стеченог кријумчарењем кокаина у легалне токове.

Шарић и још 17 окривљених у том процесу терете се за прање око 22 милиона евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво