Настављен процес за рехабилитацију Недића

У Вишем суду у Београду испитивањем сведока настављен је процес по захтеву за рехабилитацију српског премијера за време окупације у Другом светском рату Милана Недића.

На рочишту је сведочио професор Филозофског факултета Милан Ристовић, који је детаљно говорио о околностима које су се дешавале у време Недићеве владе 1941–1945. године, рекао је Танјугу пуномоћник подносилаца захтева за рехабилитацију, адвокат Зоран Живановић.

Професор је детаљно одговарао на питања суда и говорио о документима и раду Владе из тог периода, као и о томе шта је конкретно предузимао Недић.

Лојалност Немцима, Милан Недић је потврђивао до самог краја рата 1945. године. То у свом сведочењу тврди професор Ристовић, на основу, како каже, увида у архиве Србије, али и војне и политичке архиве Немачке.  

"Он је био инструмент који је требало да својим репресивним системом сузбија све видове покрета отпора, да обезбеђује позадину немачких фронтова, да Србија буде прво стратешки важна и економски експлоатисана", каже професор Милан Ристовић.

Идеолошку сагласност са окупаторима показивао је и ставом према Јеврејима, објашњава професор Ристовић и пред судом чита Недићев став о решењу јеврејског питања:

"Напоље с њима. Све докле један Јеврејин буде у земљи и док може да говори са Србима или док га Срби могу жалити, све дотле нема мира у земљи."

На следећем рочишту, које је заказано за 22. јануар 2018. године, питања ће му постављати пуномоћник подносилаца захтева за рехабилитацију.

Очекује се да тада буде испитан још један сведок, историчар Александар Јовановић.

Процес је данас настављен након вишемесечне паузе која је уследила због одлучивања о жалбама две јеврејске организације које су хтеле да се умешају у поступак, али их је суд правоснажно одбио.

Недићеви потомци затражили су захтевом за рехабилитацију од суда да поништи Уредбу Владе ФНРЈ којом је Милан Недић проглашен за народног непријатеља и на основу које су му одузета грађанска и имовинска права, односно да га рехабилитује.

Милан Недић никада није био осуђен, нити је против њега подигнута оптужница. Наводно је у притвору извршио самоубиство, а никада није објављено где је сахрањен.

Поступак по захтеву за рехабилитацију изазвао је негодовања у јавности, будући да један део грађана сматра да је Недић злочинац и да суд треба да одбије рехабилитацију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се