Случај жандарми, суд анализираo снимак инцидента

На суђењу осморици жандарма оптужених за напад на браћу премијера Србије и градоначелника Београда, Андреја Вучића и Предрага Малог, као и још двојицу припадника војне полиције током Параде поноса 2014. године, данас је прегледан телевизијски снимак инцидента, а потом се прешло на анализу појединачних кадрова.

На том видео запису од минут и 45 секунди, који су објавили готово сви медији и који је и даље доступан на Јутјубу, поред осталог, се јасно види како жандарми пендрецима туку више лица и штитовима их гурају уз зид зграде.

Инцидент се догодио 28. септембра 2014. године на углу улица Светозара Марковића и Бирчанинове, непосредно пред одржавање Параде поноса у Београду када је, из безбедносних разлога, у центру града било појачано присуство полиције. 

Након гледања снимка, Виши суд је одлучио да га анализира гледањем фрејмова (фотографија из снимка), како би утврдио "ко је ко на снимку и ко предузима које радње". 

Иначе једна секунда снимка садржи 24 фрејма, а укупан снимак има 2.640 фрејмова. 

На данашњем претресу за више од три сата прегледано је мање од 50 фрејмова, односно нешто више од две секунде снимка, пошто су сваки коментарисали браниоци оптужених, а повремено и тужилац. 

Суд је одбио захтев бранилаца за поновну анализу аудио-снимка.

На следећем суђењу које је заказано за 3. новембар суд ће наставити анализу фрејмова.

Више тужилаштво у Београду терети оптужене да су као саизвршиоци починили кривично дело напад на војно лице у вршењу војне службе у стицају са кривичним делом злостављање и мучење, односно за пребијање припадника "Кобри" Саше Јовановића и Саше Станковића, као и Андреја Вучића и Предрага Малог. 

Оптужени су Предраг Митровић, Славко Стојановић, Драган Савић, Далибор Ђорђевић, Златко Гигић, Бобан Лекић, Митар Милосављевић и Раде Матић.

Митровиић, као командант вода Жандарма, терети се и за кривично дело злоупотреба службеног положаја. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво