Пресуда Младићу 22. новембра

Првостепена пресуда бившем генералу Војске Републике Српске Ратку Младићу биће изречена 22. новембра, саопштио је Хашки трибунал.

Пресуду ће донети судско веће на челу са судијом Алфонсом Оријеом, а биће објављена у судинци "један", са почетком у 10 сати.

Реч је о првостепеној пресуди, на коју ће моћи да се жале и хашко тужилаштво и Младићева одбрана.

Хашко тужилаштво је у завршној речи крајем прошле године затражило од судског већа да Младића осуди на доживотни затвор, уз образложење да би краћа казна била "увреда за жртве, живе и мртве и увреда за правду", док је одбрана тражила ослобађајућу пресуду.

Оптужница Младића терети за геноцид, прогон, истребљење, убиства, депортације и присилно премештање, као и за злочине против човечности.

У додатних пет тачака, Младић је оптужен и за убиство, терор, незаконите нападе на цивиле и узимање талаца и кршење закона и обичаја рата.

Суђење генералу Војске Републике Српске Ратку Младићу почело је у мају 2012. године, а окончано 15. децембра 2016. године.

Младић је ухапшен мају 2011. године и након 12 година скривања, изручен је Хагу.

Влада Србије недавно је на захтев његових бранилаца и породице дала гаранције за Младићево пуштање на привремену слободу из притвора Хашког трибунала ради лечења, а одговор Хага се и даље чека.

Брамерц: Случајеви Младића и Караџића од највеће важности

Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц изјавио је да су случајеви Ратка Младића и Радована Караџића од највеће важности.

"Младићев и Караџићев случај су међу најважнијим, ако не и најважнији случајеви, као што сматрамо да је Младић био главни архитекта политике етничког чишћења у бројним општинама у Босни. Он се сматра и главним одговорним за геноцид у Сребреници, као и за гранатирање и снајперске нападе у Сарајеву од 1992. до 1995. године", рекао је Брамерц новинарима, преноси Ројтерс.

Младићев адвокат Драган Иветић рекао је Ројтерсу да је Тужилаштво током суђења, које је почело 2011. године, погрешно наводило чињенице и доказе.

"Очекујемо поштену пресуду, а то је пуна ослобадајућа пресуда", рекао је Иветић.

Бивши лидер босанских Срба Радован Караџић 2016. године је првостепено осуђен на 40 година затвора.

број коментара 2 пошаљи коментар
(четвртак, 19. окт 2017, 18:31)
Mira [нерегистровани]

Gotovina

Gotovina je hrvoje i to je OK sta je on radio za vreme rata a
Mladic je zlocinac posto je Srbin!!! A Srbi su dezurni krivci poslednjih 20 i buducih 30 godina.

(среда, 18. окт 2017, 21:08)
anonymous [нерегистровани]

Etničko čišćenje

Kakva je razlika između etničkog čišćenja Ratka Mladića, i etničkog čišćenja Gotovine i čuvene oluje?