Хашки суд поставља заступника Шешељу за расправу о жалби

Војиславу Шешељу хашки суд ће поставити правног заступника за предстојећу расправу о жалби Тужилаштва на првостепену ослобађајућу пресуду коју је Трибунал изрекао Шешељу прошле године.

Суд је саопштио да ће улога Шешељевог постављеног правног заступника бити ограничена искључиво на заштиту процедуралних права оптуженог током расправе.

Тај заступник, стога, неће моћи да улази у срж предмета, то јест, да "у Шешељево име одговара на суштину жалбе Тужилаштва".

Шешељевог постављеног заступника накнадно ће именовати секретаријат суда у Хагу.

Шешељ претходно није званично одговорио на позив суда да се изјасни да ли ће присуствовати расправи о жалби.

Лидер Српске радикалне странке је, међутим, више пута изјављивао да се у Хаг неће више добровољно враћати након што га је суд на јесен 2014. пустио на привремену слободу.

Образлажући одлуку да Шешељу постави заступника, судија Теодор Мерон оценио је да је одбијање оптуженог да учествује у расправи "ометање процеса које оправдава да његово право да сам себе заступа буде ограничено".

Суд је раније Шешељу оставио могућност да у расправи учествује из Београда посредством видео везе, ако не буде могао да путује у Хаг.

Ако не буде присуствовао расправи, суд ће Шешељу дати могућност да на тужиочеву жалбу одговори у року од 10 дана пошто прими записник са заседања на српском језику.

У писаном одговору на жалбу Тужилаштва, Шешељ је раније апелационо веће суда известио да "нема намеру да учествује, ни на који начин, у процесу пред Хашким трибуналом" и да се "у Хаг неће враћати добровољно".

У истом документу, Шешељ је нагласио да "не намерава да долази у Хаг ни на изрицање правоснажне пресуде", које ће уследити у догледно време после расправе о жалби Тужилаштва.

Већином гласова Хашки трибунал је 31. марта прошле године ослободио Шешеља кривице за злочине над несрбима у Хрватској, Војводини и БиХ, 1991-93.

Оптужница је Шешеља теретила за прогон несрба на политичкој, расној и верској основи, депортацију и присилно премештање, као злочине против човечности, те убиства, мучење, окрутно поступање, безобзирно разарање села или пустошење које није оправдано војном нуждом, уништавање верских објеката и пљачкање јавне или приватне имовине, као кршење закона и обичаја рата.

Тужилаштво је жалбом затражило да ослобађајућа пресуда буде поништена и да Шешељ буде проглашен кривим по свим тачкама оптужнице и осуђен на 28 година затвора.

Хашки трибунал је Шешеља у новембру 2014. пре изрицања првостепене пресуде, пустио на привремену слободу због тога што је оболео од тумора на јетри. Шешељ није присуствовао изрицању првостепене пресуде.

У притвору Трибунала, Шешељ је био од 24. фебруара 2003. када се добровољно предао одмах пошто је била објављена оптужница, до средине новембра 2014.

После једног неуспешног покушаја и Шешељевог штрајка глађу, суђење је почело у новембру 2007, а доказни поступак је завршним речима био окончан у марту 2012.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво