Трибунал: Младићу достављена сва медицинска документација

Хашки трибунал саопштио је да је, насупрот тврдњама одбране Ратка Младића, генералу и његовим браниоцима доставио целокупну медицинску документацију о Младићевој болести и лечењу којем је он подвргнут у судском притвору и болницама у Хагу.

Крајем септембра, Младићева одбрана је суду упутила хитан захтев да јој се достави свеобухватан медицински досије о лечењу генерала. Младићеви браниоци и његов син Дарко више пута су јавно протестовали што им Трибунал не доставља генералову историју болести.

Секретаријат трибунала, у одговору на тај захтев, прецизира да је, у фебруару ове године, цео Младићев медицински досије од "четири регистратора" доставио, у две копије, генералу и његовим браниоцима.

Претходно је генерал Младић, 24. јануара ове године, затражио целу документацију о лечењу у притвору Трибунала, као и у болницама изван притвора, у две копије намењене браниоцима и његовом сину Дарку.

У мају је, како наводи секретаријат, са Младићем договорено да му се редовно доставља сваки нови медицински документ који се додаје у досије.

Према наводима Секретаријата трибунала, Младићева одбрана је "28. августа 2017. по први пут затражила снимке дијагностичких тестова који су обавили спољни специјалисти" на скенеру, магнетној резонанци, рендгену или доплеру.

"Тражени снимци су прибављени и достављени Младићу 26. септембра, два дана пре него што је одбрана поднела захтев" за достављање целокупне документације, тврди Секретаријат.

Како истиче, то је учињено иако Младићева одбрана није прецизирала које снимке жели, како би Трибунал могао да их затражи од болница у којима су испитивања обављена и које поседују снимке.

Уз Младићево одобрење, управа притвора је од болница у којима је он лечен, упркос томе, затражила све дијагностичке снимке и доставила их генералу на компакт дисковима, 26. августа.

Из секретаријата тврде и да су, 20. септембра, затражили састанак са Младићевим браниоцима како би разјаснили све нејасноће, али да им није одговорено.

Младићева одбрана недавно је тражила да генерал буде пуштен на привремену слободу у Русију, тврдећи да је у Хагу лечен на неадекватан начин.

Расправно веће тај захтев је одбило, закључујући да је генерал Младић у Хагу лечен на исправан начин и у складу са медицинским стандардима. Главни разлог за одбијање било је уверење судија да није сигурно да би се Младић вратио са привремене слободе, упркос гаранцијама руских власти, будући да је до хапшења 16 година био у бекству.

Браниоци су, ових дана, наговестили да ће ускоро затражити да Младић пуштен на лечење у Србију, будући да су од власти у Београду затражили и добили државну гаранцију за генералово привремено ослобађање.

Подсетимо, Младић је пре хапшења, крајем маја 2011, преживео три мождана удара, а од тада је неколико пута био пребациван у хашку болницу Броново на испитивања и лакше интервенције.

У јуну 2013, Младић се у судници захвалио Трибуналу и његовом медицинском особљу што су му "спасили живот" и "извукли га из гроба".

По одбрани, међутим, Младићево здравствено стање стално се погоршава, а, услед ризика од новог можданог удара или инфаркта, неопходно је болничко лечење.

Бивши командант Војске Републике Српске, генерал Младић (75) у хашком притвору очекује пресуду по оптужници за геноцид у Сребреници, прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, који је у шест општина имао размере геноцида, терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и узимање за таоце припадника Унпрофора, 1992-95.

Према ранијим најавама званичника Трибунала, првостепена пресуда ће бити изречена у новембру ове године.

број коментара 0 пошаљи коментар