Зери: Прве оптужнице Специјалног суда у децембру

У децембру ове године, биће подигнуте прве оптужнице против вођа бивше Ослободилачке војске Косова, преноси приштински лист "Зери", позивајући се на своје изворе.

Током новембра на Косову се очекује долазак неколико специјализованих тужилаца, како би испитали неке од осумњичених, међу којима би, спекулише се, могло бити важних политичких личности, док се подизање оптужница очекује месец дана касније.

Приштински лист је контактирао највише званичнике Специјализованих комора и Специјалног тужилаштва.

У коморама суда су потврдили да су спремни да приме прве оптужнице од стране Специјалног тужиоца. У Тужилаштву, међутим, нису желели да откривају детаље у вези са фазом истраге и временом када оптужнице могу евентуално да буду подигнуте.

"Фактички, Специјализоване коморе на Косову су у потпуности оперативне у правном смислу и спремне су да примају поднеске. Сада је на канцеларији Специјализованог тужилаштва да поднесе пријаву, која мора бити потврђена од стране независног судије", рекао је листу Зери, портпарол Специјалног суда Авис Бенес.

Подизање првих оптужница Специјалног суда за злочине ОВК на Косову најављивано је више пута. Суд је основан на бази извештаја Дика Мартија о злочинима ОВК, представљеног пре неколико година у Савету Европе.

Суд ће судити за злочине припадника ОВК од 1. јануара 1998. до 31. децембра 2000. године на Косову и Метохији.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 26. сеп 2017, 10:51) - anonymous Lala [нерегистровани]

Prve optužnice u decembru,

koje godine ako se sme znati ?