Трибунал Станишићу продужио привремену слободу и лечење у Београду

Хашки трибунал одобрио је некадашњем шефу Државне безбедности Србије Јовици Станишићу продужење привремене слободе и лечења у Београду, али и наложио да га прегледају независни стручњаци.

Судско веће које руководи поновљеним суђењем Станишићу и његовом колеги Франку Симатовићу наложило је формирање независне експертске комисије лекара која ће Станишића прегледати у Београду и извештај доставити Трибуналу до 15. новембра.

Комисија има задатак да детаљно прегледа Станишића и да мишљење о његовом тренутном здравственом стању и ефекасности терапија, као и да изнесе препоруке где би могло да му се обезбеди адекватно лечење, било у Србији, у притворској јединици трибунала у Схевенингену или негде другде у Холандији.

Станишићу је наложено да независној комисији лекара обезбеди своју лекарску документацију.

Медицинском особљу притворске јединице Уједињених нација у Схевенингену наложено је да најмање једном у три седмице ступе у контакт са Станишићем или његовим лекаром у вези са његовим здравственим стањем и утврде да ли се оно погоршава или се побољшава тако да може да путује.

Хашки трибунал очекује од Владе Србије да омогући спровођење тих налога.

Станишићева одбрана тражила је продужење привремене слободе за њега и суђење без његовог присуства, јер је лошег здравственог стања и не може да путује.

Трибунал му је летос одобрио привремено пуштање на слободу до 27. септембра, а данас је то продужио до даљег.

Станишићу и Симатовићу средином јуна почело је поновљено суђење пред Хашким трибуналом, пошто је Жалбено веће 2015. године укинуло првостепену пресуду којом су били ослобођени од свих оптужби и наложило да им се суђење понови.

Станишић (66) и његов помоћник Симатовић (67) оптужени су за злочине над Хрватима и Муслиманима током ратова у Хрватској и БиХ, 1991–95.

У мају 2013. године Претресно веће МКСЈ је већином гласова закључило да Станишић и Симатовић нису одговорни за злочине који им се стављају на терет и ослободило их свих оптужби, те наложило да одмах буду пуштени на слободу.

Жалбено веће је по жалби тужилаштва 15. децембра 2015. године поништило ослобађајућу пресуду и наложило да се Станишићу и Симатовићу суди поново по свим тачкама оптужнице.

Они негирају кривична дела за која су оптужени.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се