Понавља се суђење Блануши за отмицу Слободана Милошевића

Апелациони суд у Београду укинуо је првостепену пресуду којом је у марту некадашњи управник Окружног затвора у Београду Драгиша Блануша био ослобођен оптужби Мире Марковић да је отео њеног супруга Слободана Милошевића, и наложио да му се суђење понови.

Апелациони суд је усвојио жалбу породице Милошевића, јер како је навео у одлуци, пресуда Вишег суда у Београду, садржи битне повреде одредби кривичног поступка, односно изрека пресуде је неразумљива.

По оптужници Мире Марковић, Драгиша Блануша је дозволио 28. јуна 2001. да Н. Н лица одведу Милошевића из затвора, а потом га пребаце у притвор Хашког трибунала, где је преминуо 11. марта 2006. године.

Блануши ће суђење бити поновљено и због друге Марковићкине оптужбе да је неовлашћено објавио књигу "Чувао сам Милошевића", која говори о притворским данима бившег председника СРЈ Слободана Милошевића пред његово изручење Хагу, за које је такође био ослобођен.

Поред тога, Виши суд ће му поново судити и због оптужбе за невлашћено објаљивање Милишевићевих фотографија сликаних у притвору, која је била одбијена због застарелости.

Оптужницу су преко пуномоћника у својству "оштећених као тужилаца" још 2005. против Блануше поднели Слободан Милошевић, који је тада већ био у Хагу, и његова супруга Мира Марковић, након што је тужилаштво одбацило њихову кривичну пријаву против Блануше.

Милошевић је у међувремену умро у притвору Хашког трибунала, а Марковићева је скоро 12 година ван Србије.

У Русији је добила политички азил.

Виши суд је у пресуди која је укинута био закључио да није доказано да је Блануша без одобрења истражног судије Горана Чавлине и тадашње председнице Окружног суда у Београду Виде Петровић организовао предају Милошевића Н. Н лицима тако што га је силом и принудом из Окружног затвора пребацио на хелиодром на Бањици одакле је Милошевић хеликоптером Државне безбедности пребачен на аеродром у Тузли, па из Тузле холандским авионом за Хаг.

Што се тиче неовлашћеног фотографисања Милошевића у притворској шетњи, његовог уласка у марицу, затом фотографисања његових књига које је читао у притвору, Виши суд је у укинутој пресуди закључио је да је то дело застарело још 28. јуна 2011. године.

Поводом неовашћеног објављивања књиге са тим фотографијама и приватних разговора Милошевића са породицом и адвокатом у притвору, суд је у укинутој пресуди закључио да није доказано да је њима наступила штета за Милошевића и његову породицу јер током поступка није утврђено да ли је и колику имовинску корист Блануша себи прибавио.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво