Бивши заменик директора БИА сведочио о убиству Ћурувије

Горан Живаљевић, бивши заменик директора Безбедносно-информативне агенције (БИА) изјавио је да о убиству новинара Славка Ћурувије има само посредна сазнања и да му је остало у сећању да је Ћурувијина невенчана супруга Бранка Прпа накнадно на читуљи препознала лице особе коју је означила као убицу.

Сведочећи на суђењу оптуженима за убиство Славка Ћурувије, Горан Живаљевић, који је током 2003. године био заменик директора БИА, рекао је да се сећа да му је то јавио тадашњи високи функционер полиције Боро Бањац.

Према његовим речима, на читуљи је био Лука Пејовић, који је у то време убијен.

"То је, колико се сећам, створило утисак у стуктурама МУП-а као нека квалитетна информација и да је остало још да се склопе коцкице", рекао је Живаљевић.

Навео је и да се као радник БИА никад није бавио случајем Ћурувија и да није био укључен ни у праћење ни у прислушкивање, а да сва сазања која има о том убиству су из медија или прича.

"Остала ми је у сећању као информација да је Ћурувија рађен (праћен и прислушкиван) због неког обавештајно интересантног контакта", рекао је Живљевић.

На питање судије Снежане Јовановић, он је објаснио да се под контакт подразумева "неко лице" и да о томе као и комплетном случају Ћурувија има "апсолутно посредна сазнања на основу медија и прича из куће".

За убиство Ћурувије су оптужени бивши начелник ДБ-а Радомир Марковић, некадашњи начелник београдског центра ДБ-а Милан Радоњић, бивши главни инспектор Друге управе ДБ-а Ратко Ромић и припадник резервног састава ДБ-а Мирослав Курак.

Ћурувија је убијен 11. априла 1999. у Светогорској улици Београду, а оптужени су током претходних рочишта одбацили било какву повезаност с тим злочином.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво