Бивши заменик директора БИА сведочио о убиству Ћурувије

Горан Живаљевић, бивши заменик директора Безбедносно-информативне агенције (БИА) изјавио је да о убиству новинара Славка Ћурувије има само посредна сазнања и да му је остало у сећању да је Ћурувијина невенчана супруга Бранка Прпа накнадно на читуљи препознала лице особе коју је означила као убицу.

Сведочећи на суђењу оптуженима за убиство Славка Ћурувије, Горан Живаљевић, који је током 2003. године био заменик директора БИА, рекао је да се сећа да му је то јавио тадашњи високи функционер полиције Боро Бањац.

Према његовим речима, на читуљи је био Лука Пејовић, који је у то време убијен.

"То је, колико се сећам, створило утисак у стуктурама МУП-а као нека квалитетна информација и да је остало још да се склопе коцкице", рекао је Живаљевић.

Навео је и да се као радник БИА никад није бавио случајем Ћурувија и да није био укључен ни у праћење ни у прислушкивање, а да сва сазања која има о том убиству су из медија или прича.

"Остала ми је у сећању као информација да је Ћурувија рађен (праћен и прислушкиван) због неког обавештајно интересантног контакта", рекао је Живљевић.

На питање судије Снежане Јовановић, он је објаснио да се под контакт подразумева "неко лице" и да о томе као и комплетном случају Ћурувија има "апсолутно посредна сазнања на основу медија и прича из куће".

За убиство Ћурувије су оптужени бивши начелник ДБ-а Радомир Марковић, некадашњи начелник београдског центра ДБ-а Милан Радоњић, бивши главни инспектор Друге управе ДБ-а Ратко Ромић и припадник резервног састава ДБ-а Мирослав Курак.

Ћурувија је убијен 11. априла 1999. у Светогорској улици Београду, а оптужени су током претходних рочишта одбацили било какву повезаност с тим злочином.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 14. сеп 2017, 14:57) - anonymous [нерегистровани]

Jos jedan u nizu svedoka, za ubistvo Slavka Curuvije, koji....

.....niste nije video, i nista nije - cuo! Isto, kao i ja koji sam daleko od Srbije vise od 15 hiljada - kilometara!!!