Кубуровић: Морина ће у Србији имати фер и правично суђење

Министарка правде Нела Кубуровић истакла је да нису тачне спекулације које су се водиле у медијима да суђење албанском држављанину Исмаилу Морини неће бити фер или да неће имати адекватне услове у притвору.

Нела Кубуровић је за Танјуг изјавила да српски судови могу да обезбеде фер и правично суђење Исмаилу Морини, чије изручење из Хрватске тражи Србија.

"Што се тиче тог случаја, треба сачекати одлуку министра правде Хрватске, али верујем да ће колега поступити у складу са правоснажном судском одлуком и да ће Морина бити изручен Србији како би могао да се заврши кривични поступак који је започет пред Вишим судом у Београду", рекла је министарка правде. 

Подсетила је да је у последњим извештајима свих релевантних институција које су вршиле обилазак затвора у Србији констатовано да тортура у српским затворима не постоји, као и да је положај затвореника и те како унапређен у односу на претходне године.

Врховни суд Хрватске јуче је донео правоснажну одлуку којом је утврђено да су испуњени услови за изручење Морине Србији, који је на утакмици репрезентација Србије и Албаније у Београду 2014. године пустио дрон са заставом "Велике Албаније".

Сходно законској процедури, коначну одлуку – да ли ће Морина бити изручен Србији – донеће у наредном периоду министар правде Хрватске.

Морина је и даље у екстрадиционом притвору у Дубровнику.

Србија тражи Морину због кривичног дела изазивање верске, расне и националне мржње.

Против њега је у току истрага Вишег тужилаштва у Београду.

Моринин дубровачки бранилац је недавно поднео хрватској полицији и европским институцијама Захтев за међународну правну заштиту како би спречио изручење трећој држави.

Одлука о том захтеву се такође и даље чека.

У својој детаљном образложењу одлуке којом се одбија жалба Морининог адвоката, Врховни суд Хрватске наводи да нема објективних околности које би указивале да нису испуњени услови за изручење.

"У конкретном случају, из свих се околности не може оправдано претпоставити да ће изрученик у Републици Србији, само због тога што је Албанац и због својих политичких уверења, бити дискриминисан током суђења, односно да ће му због тога положај бити отежан", наводи се у одлуци.

"Покренута процедура поводом захтева одбране Ратка Младића"

Нела Кубуровић је изјавила да је Министарство правде већ покренуло процедуру поводом захтева одбране Ратка Младића за пружање гаранција Владе Србије ради његовог привременог пуштања на слободу из притвора Хашког трибунала.

"Одбрана је упутила захтев Министарству правде за пружање гаранција Владе ради привременог пуштања генерала Ратка Младића, јер постоји изражена забринутост да нема адекватно медицинско лечење, да постоје пропусти у лекарском третману", рекла је Кубуровићева.

Нагласила је да је Министарство правде већ покренуло процедуру за добијање потребног мишљења од других министарстава, како би се у најскоријем року на седници Владе Србије одлучивало о пружању гаранција за генерала Ратка Младића које ће бити упућене Хашком трибуналу.

Младићу је у Хагу окончано суђење и очекује се изрицање првостепене пресуде.

Одбрана је у више наврата захтевала његово привремено пуштање на слободу ради лечења у Русији уз гаранције те земље, али ти предлози нису усвојени.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи