Сведок остао при исказу да је Симатовић командовао снагама које су починиле злочине

У наставку унакрсног испитивања сведока оптужбе РФЈ-066, одбрана Франка Симатовића Френкија оспоравала је сведоков исказ да је Симатовић у јесен 1991. године командовао српским јединицама које су починиле злочине над Хрватима у Книнској Крајини.

Сведок је у излагању, међутим, остао при исказу датом средином јула да је Симатовић био "главни командант" српских јединица које су у новембру 1991. године починиле злочине над Хрватима током напада на село Саборско.

Тадашњег оперативца Службе државне безбедности (СДБ) Србије Симатовића (67) и шефа те службе Јовицу Станишића (66) оптужница терети за прогон, убиства, депортације и присилно премештање хрватских и муслиманских цивила током ратова у Хрватској и БиХ, 1991-95.

У четири тачке оптужени су за злочине против човечности, а по петој за кршење закона и обичаја ратовања.

Злочини за које су оптужени Станишић и Симатовић почињени су, како тврде тужиоци, током спровођења удруженог злочиначког подухвата, чији је циљ било трајно и насилно уклањање Хрвата и Муслимана са великих делова територија Хрватске и БиХ, ради остваривања српске доминације.

На челу злочиначког удружења био је, према тужиоцима, тадашњи председник Србије Слободан Милошевић.

Током унакрсног испитивања, Симатовићев бранилац Михајло Бакрач тврдио је да сведок није имао непосредна сазнања о томе ко је командовао нападом на Саборско, већ да је о томе само чуо.

РФЈ-066, који је тада био припадник милиције САО Крајине, близак тамошњем министру унутрашњих послова Милану Мартићу, потврдио је да је то чуо од Мартића.

Бранилац Бакрач подсетио је потом сведока да је на првом процесу Станишићу и Симатовићу тврдио да је српским снагама током напада на Саборско командовао сам Мартић.

"Шта је тачно – да је командовао Симатовић или Мартић?", питао је Бакрач.

"И једно и друго је тачно", одговорио је РФЈ-066.

Хашки трибунал је раније Мартића правснажно осудио на 35 година затвора због злочина над Хрватима у самопроглашеној Републици Српској Крајини.

На сугестију браниоца Бакрача, сведок је потврдио да Симатовић није 1991. године командовао у логору за обуку српских снага код Книна.

Упитан да ли је тачно да Симатовић "није водио обуку, нити је командовао у логору у Голубићу"?.

"Да, то је тачно за логор у Голубићу", одговорио је сведок посредством видео-везе из прекоокеанске земље у којој живи.

У главном исказу, РФЈ-066 је изјавио да је шеф СДБ Србије Станишић, посредством свог помоћника Симатовића 1990. до 1992. године наоружао, обучио и контролисао српске јединице у САО Крајини, које су злочинима прогнале тамошње Хрвате.

Док га је додатно испитавала тужитељка Грејс Харбур, сведок је потврдио да су се обични полицајци у Книну 1990. године плашили Симатовића, да "нису хтели да користе оружје" и да су "искакали кроз прозоре полицијске станице кад би видели Симатовићеве џипове марке 'пух'".

На питање шта се променило до лета 1991. када је милиција САО Крајине учествовала у борбеним операцијама, РФЈ-066 одговорио је да "то нису били обични полицајци, него добровољци" из логора у Голубићу који је формирао Симатовић, а у којем је обуку водио Драган Васиљковић звани Капетан Драган.

Сведок је потврдио да је, као припадник милиције САО Крајине, добио легитимацију МУП Србије.

Поновљени процес Станишићу и Симатовићу биће настављен у уторак, 29. августа, исказом следећег сведока оптужбе.

Првооптужени Станишић не присуствује суђењу зато што га је расправно веће пустило на привремену слободу до 27. септембра. У судници га заступају браниоци.

После првог суђења, првостепено веће Хашког трибунала ослободило је у мају 2013. године Станишића и Симатовића кривице по свих пет тачака оптужнице.

Апелационо веће Трибунала усвојило је 15. децембра 2015. године кључне основе жалбе коју је на ту пресуду уложило Тужилаштво. Поништило је ослобађајућу пресуду и наложило да процес буде поновљен.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво