Правоснажна оптужба за фантомску фирму "Асомакум"

Апелациони суд у Београду правоснажно је потврдио оптужицу против Драгослава Јоксимовића (55) који се терети да је 2010. године отворио фантомску фирму за прање пара фалсификованом личном картом на име брата премијера Србије Андреја Вучића.

Након ове одлуке, очекује се ускоро заказивање суђења пред Вишим судом у Београду.

Оптужницом је поред Јоксимовића обухваћено још 17 окривљених који се терете да су оснивали фантомске фирме за прање пара.

Портпаролка Апелационог суда Мирјана Пиљић прецизирала је за Танјуг да је тај суд одбио жалбе одбране и потврдио решење Вишег суда од 8. маја којим је потврђена оптужница Вишег јавног тужилаштва.

"По налажењу Апелационог суда правилно је првостепени суд нашао да су прикупљени докази довољни да би се одлучивало о основаности оптужнице, да није потребно да се истрага допуни ради прикупљања нових доказа, као и да скуп чињеница наведених у оптужници произлази из доказа прибављених у предистажном и истражном поступку и да сви заједно непосредно поткрепљују оправдану сумњу да су окривљени извршили кривична дела за која се терете", напоменула је Пиљићева.

Након откривања преваре, по тужби Андреја Вучића, Привредни суд је поништио оснивање "Асомакума", пошто је утврђено да је реч о нерегуларној фирми основаној на основу фалсификовање личне карте, а што је потврдило и графолошко вештачење.

Поред Јоксимовића, за превару у стицају кривичним делом прање новца у овом случају оптужени су и Немања Перић, Александар Јовић, Младен Аковић и Горан Бошковић.

Такође, за кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица терете се: Милан Машић, Снежана Ђуричић, Владимир Антић, Живорад Живанић, Јефта Јовановић, Славиша Смиљић, Сафет Фековић, Предраг Кнежевић, Младен Јанковић, Драгоша Пузовић, Владимир Матић, Матија Вујновић и Димитрије Филактов.

Тужилаштво није саопштавало детаље оптужнице, тако да тачне радње извршења дела сваког од окривљених нису познате.

Након хапшења осумњичених, саопштено је да је у истрази пословања "Асомакума" утврђено је да је фирма основана са лажном личном картом, а на основу поређења са правом установљено је да је у питању фалсификат: нису идентични фотографија, печат МУП-а, потпис, број личне карте и пријава пребивалишта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво