Љајић не верује да ће хашки осуђеници казну служити у Србији

Потпредседник Владе Србије и председник Националног савета за сарадњу са Хашким трибуналом Расим Љајић наводи да не види могућност за реализацију иницијативе да се хашким осуђеницима омогући служење затворске казне у српским затворима.

"Не видим да сада постоји неко другачије расположење него до сада. У међународној заједници и Трибуналу не видим да се то расположење променило", рекао је Расим Љајић у разговору за Радио Слободна Европа.

Осврћући се на иницијативу министра спољних послова Ивице Дачића који је изнео пре два дана у разговору са генералним секретаром Уједињених нација Антонијом Гутересом у Њујорку, Љајић је подсетио да је Србија са том иницијативом први пут изашла пре десетак година и да никада није добила неки конкретан одговор.

"Добијали смо само различита објашњења о томе због чега тај захтев тешко да може да буде прихваћен. Као прво, постоји препорука генералног секретара Уједињених нација по којој је јасно да осуђеници не могу да издржавају казну на простору бивше Југославије. То може да се повуче уколико би се донела другачија одлука. То је формални разлог", указао је Љајић.

Друго објашњење, које је како каже, Србија често добијали односило се на то да Србија у једном периоду није изручила све оптуженике, пре свега су тада на слободи били Радован Караџић, Ратко Младић и Горан Хаџић.

"Дакле, као незванична објашњења смо добијали да није реално да они као позитиван сигнал предузму један такав потез све док сви оптуженици не буду изручени. Када су изручени сви оптуженици онда је уследило ново објашњење, које опет није било званично, али су га сви у Трибуналу понављали, да они сумњају да би у Србији осуђеници имали повлашћен третман, с обзиром на расположење у јавности да се већина њих третирају као хероји", рекао је потпредседник Владе Србије.

Сматра да хашки осуђеници не би имали бољи третман у Србији, упркос томе што се они чешће славе као хероји него што се третирају као починиоци тешких ратних злочина.

"Не видим да би они имали било какав бољи третман. Њихов боравак у српским затворима подразумева строги надзор над њима док издржавају казну. Дакле, апсолутну контролу уз могућности да сваког тренутка Трибунал донесе и другачију одлуку", напоменуо је Љајић.

Уз ове разлоге, треба додати да Србија има још једну неиспуњену обавезу према Трибуналу, а то је изручење радикала окривљених за непоштовање суда, подсећа Слободна Европа, али је њихво изручење одбио суд јер нису испуњени услови по српском Закону о сарадњи с хашким трибуналом.

Упитан за мотив Ивице Дачића да приликом сусрета са Гутересом понови захтев да преосталих 15 српских држављана, хашких осуђеника, издржавају остатак казне у затворима у Србији, Љајић каже да су неки од осуђеника далеко од Србије, породице и да теже остварују контакт са њима.

"Негде постоји значајна језичка баријера и препреке па не могу да остварују контакте, тиме и нека своја права. Рекао бих да су хуманитарни разлози мотивисали на једну овакву иницијативу", навео је потпредседник Владе Србије.

Хашки трибунал је својевремено са 18 држава потписао споразум о издржавању казни осуђеника у њиховим затворима.

Међу потписницима није ни једна држава региона. Ниједан хашки оптуженик по правилима Трибунала не може да служи казну у својој земљи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво