Укинуто решење о укидању притвора Радоњићу и Ромићу

Апелациони суд у Београду укинуо је одлуку којом је почетком јула укинут притвор двојици оптужених за убиство Славка Ћурувије 1999. године Милану Радоњићу и Ратку Ромићу и одређен кућни притвор уз електронски надзор и вратио предмет Специјалном суду на поновно одлучивање.

Према овој одлуци Радоњић и Ромић остају у кућном притвору, до доношења новог првостепеног решења.

Портпарол суда Мирјана Пиљић прецизирала је за Танјуг да је Апелациони суд усвојио жалбу тужиоца за организовани криминал, укинуо првостепено решење због битних повреда одредаба кривичног поступка и вратио предмет на поновно одлучивање.

По налажењу Апелационог суда, првостепено решење донето је уз битне повреде одредаба кривичног поступка јер је изрека решења неразумљива и противречна сама себи, као и разлозима решења, рекла је Пиљићева.

Специјални суд је 6. јула донео укинуто решење којим је после три и по године, укинуо притвор некадашњим припадницима Државне безбедности Радоњићу и Ромићу, оптуженим за кривично дело тешко убиство.

Притвор, у ком су били од хапшења 13. јануара 2014. године замењен им је тада блажом мером – кућним притвором уз електронски надзор, односно наногицу.

Поред њих у овом случају за убиство Ћурувије оптужени су и некадашњи шеф ДБ-а Радомир Марковић и припадник тог центра Ратко Ромић и Милан Курак, који се терети да је непосредни извршилац убиства.

Марковић у затвору служи казну од 40 година затвора, а Курак је у бекству и за њим је расписана међународна потерница.

Радоњић и Марковић се терете за подстрекавање на тешко убиство, а Ромић и Курак за тешко убиство.

Према оптужници, Ћурувију је 11. априла 1999. године убио Мирослав Курак, а саучесник му је био Ратко Ромић који је дршком пиштоља ударио Ћурувијину пријатељицу Бранку Прпу у главу.

Како се наводи у оптужници, Ћурувија је убијен због "јавног иступања у земљи и иностранству и критике носилаца политичке власти, могућности да утиче на јавно мњење и деловање опозиционих друштвених снага, ради очувања постојеће власти".

Убијен је у дворишту испред улаза у зграду, где су се налазиле просторије маркетинг службе Дневног телеграфа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво