Косово, ослобођен Љирим Јакупи – "командант Наци"

Суд у Гњилану ослободио је свих оптужби Љирима Јакупија, познатог и под ратним надимком "командант Наци", јављају косовски медији. Јакупи је био оптужен за покушај убиства, рањавање и напад на полицију у Македонији. Претходно, тај суд ослободио га је оптужби да је као припадник ОВПБМ организовао нападе на српску полицију.

Јакупи је ослобођен оптужби у вези са акцијама у Македонији од септембра до децембра 2004. године, када је група која је била под његовом командом напала полицију код Скопља и Тетова и том приликом ранила неколико македонских полицајаца.

Пре неколико година био је један од најтраженијих криминалаца на Балкану, а последњи пут је ухапшен је 2010. Претходно, на спектакуларан начин побегао је из затвора Дубрава код Истока.

Јакупи и још седморица затвореника побегли су из затвора средином 2007. године, пошто су разоружали затворске стражаре, који су у том тренутку покушавали да одбију напад са спољне стране зидина тог затвора.

Јакупи и Рамадан Шити су побегли у Македонију, где су, у околини Тетова, организовали групу одметника, наводно јако блиску Албанској националној армији (АКШ), озбиљно се наоружали и утаборили у тетовском селу Бродец.

У акцији македонских специјалаца, крајем те године, убијено је укупно осам припадника те групе и заплењена огромна количина наоружања, укључујући модерне противтенковске и противавионске пројектиле, а Јакупи је, наводно рањен, успео да побегне на Косово.

Полиција је тада запленила противавионске пројектиле СА-7, противтенковске ракете, минобацаче, ручне бацаче, снајперске пушке, митраљезе, аутоматске пушке, експлозив, ручне гранате, као и на хиљаде комада муниције.

Претходно, тужилац Еулекса је теретио Јакупија да је, заједно са Асланом и Расимом Бајрамијем и Басријем Џемаилијем 2003. године припремао и учествовао у терористичком нападу на двојицу припадника МУП-а Србије на пункту код села Кончуљ у близини Бујановца. Јакупи је ослобођен оптужби.

"Командант Наци" се са македонском полицијом сукобио и крајем априла 2010, када је његова група још једном разбијена. Македонски специјалци су, после десанта из хеликоптера, разбили групу албанских одметника код места Блаце и у пет скровишта пронашли велику количину наоружања, укључујући вођене противтенковске пројектиле, ручне бацаче, минобацаче, аутоматско наоружање, али и пластични експлозив, детонаторе и различиту другу опрему.

После расформирања Ослободилачке војске Прешева, Бујановца и Медвеђе, чији је, такође, био припадник, Јакупи је побегао у Македонију, а 2004. године, заједно са Агимом Краснићијем, забарикадирао се у скопском селу Кондову, претећи да ће ракетирати аеродром у Скопљу. Криза је решена после писма Рамуша Харадинаја.

Средином 2009. године, истрагу против Јакупија покренуле су и српске власти, после серије напада код Бујановца и у Прешеву, наводећи да је он директно учествовао или је послао чланове своје групе да минобацачем гађају припадника Жандармерије и баце бомбу на стамбену зграду у Прешеву.

У два одвојена инцидента, тада су рањене четири особе – два припадника Жандармерије, једна жена и дечак албанске националности.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво