Суд тражи "валидну" оптужницу за наставак поступка у случају "Сребреница"

Одељење за ратне злочине Вишег суда у Београду данас је обавестило Тужиоца за ратне злочине Снежану Станојковић да њен захтев за наставак кривичног поступка у случају "Сребреница" није потпун, будући да суду није доставила акт (оптужницу), на основу којег је могуће наставити кривични поступак.

Станојковићева је 17. јула поднела суду захтев за наставак кривичног поступка против оптужених за злочине над цивилима у селу Кравице код Сребренице 1995. године, који је, како се наводи у саопштењу Вишег суда, измењен 19. јула, па опет исправљен 21. јула.

Виши суд је, међутим, подсетио да је решењем Апелационог суда у Београду 5. јула одбачена оптужница од 21. јануара 2016. године, по којој Тужилаштво захтева наставак кривичног поступка.

"Оптужница Тужилаштва за ратне злочине КТО-2/15 од 21.01.2016. године, као иницијални акт за вођење овог кривичног поступка одбачена је правноснажном одлуком Апелационог суда у Београду, јер је подигнута од стране неовлашћеног тужиоца. Због тога, наведена оптужница представља формално правно непостојећи акт, услед чега достављени дописи тужиоца не представљају одговарајући акт за наставак овог кривичног поступка", наводи се у саопштењу суда.

У овом поступку, суђење осморици припадника Специјалне бригаде МУП-а Републике Српске оптужених за злочине над цивилима у селу Кравице код Сребренице 1995. почело је крајем прошле године, али је сада стопирано јер је Апелациони суд усвојио захтев одбране да се оптужница од 21. јануара 2016. године одбаци јер је није подигао тужилац за ратне злочине.

У то време, тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић је већ био у пензији, од 1. јануара 2016, а на чело тужилаштва није био изабран други тужилац, нити вршилац функције тужиоца за ратне злочине, већ је њиме њиме управљао "руководилац".

Нови тужилац за ратне злочине - Снежана Станојковић, изабран је тек у мају ове године, а у међувремену је тим тужилаштвом скоро годину и по руководио заменик тужиоца Милан Петровић.

Оптужница терети Недељка Милидраговића, Алексу Голијанина, Миливоја Батинића, Александра Дачевића, Бору Милетића, Јована Петровића, Драгомира Паровића и Видосава Васића.

Тужилаштво за ратне злочине их терети окривљене за кривично дело ратни злочин против цивилног становништва у саизвршилаштву.

Они се терете да су у Сребреници починили ратни злочин над цивилним становништвом, тако што су у хангару "Кравице" 14. јула 1995. године убили 1.313 муслимана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара