Суђење за злочин код Сребренице отказано до даљег

Суђење осморици припадника Специјалне бригаде МУП-а Републике Српске оптужених за злочине над цивилима у селу Кравице код Сребренице 1995. године, које је било заказано за данас, отказано је пошто је Апелациони суд у Београду прошле седмице одбацио оптужницу против њих, јер није поднета од овлашћеног тужиоца.

Нова оптужница још није поднета суду, па се не зна када би суђење, које је ушло у фазу доказног поступка могло да буде настављено.

Апелациони суд је прошле седмице усвојио захтев одбране да се оптужница од 21. јануара 2016. године одбаци јер је није подигао тужилац за ратне злочине.

У то време, тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић је већ био у пензији од 1. јануара 2016, а на чело тужилаштва није био изабран други тужилац, нити вршилац функције тужиоца за ратне злочине, већ је њиме њиме управљао "руководилац".

Својом одлуком Апелациони суд је усвојио жалбу одбране на решење Одељења за ратне злочине Вишег суда у Београду којим је 30. маја ове године одбијен предлог браниоца оптуженог Боре Милетића за одбачај оптужнице.

"Апелациони суд сматра да су основани жалбени наводи одбране јер се ради о инокосном самосталном државном органу чију функцију управо обавља јавни тужилац, а што повлачи немогуцност поступања заменика јавног тужиоца", рекла је за Танјуг портпарол тог суда Мирјана Пиљић.

Због тога је преиначено првостепено решење и оптужница одбачена.

Суђење које је почело крајем прошле године сада је стопирано до подношења нове оптужнице, у складу са законом.

Нови тужилац за ратне злочине - Снежана Станојковић, изабран је тек у мају ове године, а у међувремену је тим тужилаштвом скоро годину и по дана руководио заменик тужиоца Милан Петровић.

Одбаченом оптужницом окривљени су Недељко Милидраговић, Алекса Голијанин, Миливоје Батинић, Александар Дачевић, Бора Милетић, Јован Петровић, Драгомир Паровић и Видосав Васић.

Тужилаштво за ратне злочине терети окривљене за кривично дело ратни злочин против цивилног становништва у саизвршилаштву.

Они се терете да су у Сребреници починили ратни злочин над цивилним становништвом, тако што су у хангару "Кравице" 14. јула 1995. године убили 1.313 муслимана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво