Дулићу три и по године, Дробњаку једна и Јањићу три

Специјални суд у Београду осудио је некадашњег министра екологије Оливера Дулића на три и по године затвора због оптужби да је злоупотребио службени положај приликом издавања дозвола за рад предузећу "Нуба инвест" 2009. године.

Истом првостепеном пресудом, Дулићев тадашњи заменик Небојша Јањић осуђен је на три године затвора, а директор "Путева Србије" Зоран Дробњак на једну годину затвора.

Истом пресудом изречена им је и забрана обављања послова у државним органима у трајању од по пет година за Дулића и Јањића и три године за Дробњака.

Ово је првостепена пресуда на коју и они и Тужилаштво за организовани криминал имају право да уложе жалбу.

Суд је закључио да су оптужени криви, те да су доказани наводи оптужнице којом их тужилаштво терети за продужено кривично дело злоупотреба службеног положаја у саизвршилаштву.

Оливер Дулић је рекао новинарима да ће наставити да се бори и да ће се жалити на ту пресуду, тврдећи да није починио никакво кривично дело.

"Очекивао сам да ће данас бити изречена ослобађајућа пресуда, јер су сви докази указивали да нема кривичног дела. Осуђен сам због Закона о планирању и изградњи, са којим немам никакве везе", рекао је Дулић новинарима испред Специјалног суда, након изрицања пресуде.

Дулић је додао да је задовољан јер су новинари могли да чују да он није прибавио никакву личну имовинску корист, нити да се у пресуди помињу "било какве милијарде".

Поновио је да није извршио кривично дело, нити да би то учинио да би уштедео новац некој телекомуникационој компанији.

"Наставићу да се борим, уложићемо жалбу, а ако ни по тој жалби не будемо ослобођени, потражићемо правду у Стразбуру", рекао је Дулић.

Дулић је оптужен да је дао усмени налог Јањићу да се издају локацијске и грађевинске дозволе за постављање оптичких каблова словеначком предузећу "Нуба инвест", иако оно није имало неопходну документацију у складу са Законом о планирању и изградњи и Законом о јавним путевима.

Јањић је, према оптужници, прихватио усмени налог Дулића, а Дробњак је 18. септембра 2009. издао спорне дозволе иако за то нису били испуњени неопходни услови.

Према тврдњама Тужилаштва, издавањем захтеваних дозвола омогућено је "Нуби" да приступи изградњи оптичке мреже каблова на државним путевима којима управљају "Путеви Србије" и то на најважнијим коридорима од Београда до границе са Хрватском, Мађарском, Румунијом, Бугарском и Македонијом.

На тај начин, према ставу тужилаштва, предузеће "Нуба инвест" је стекло доминацију над јавним путевима и њиховом експлоатацијом, а избегло је и плаћање одређених дажбина од преко два милиона динара.

Оно је стекло повлашћени положај у односу на друге заинтересоване инвеститоре који су се министарству обраћали са истим захтевима.

Данашњом пресудом суд је закључио да су доказани наводи оптужнице, а Дулић, Јањић и Дробњак криви за кривична дела за која се терете.

Дулић, Јањић и Дробњак се оптужницом терете да су на наведени начин прибавили имовинску корист у износу од преко осам милиона динара.

Оптужени су за продужено кривично дело злоупотреба службеног положаја у саизвршилаштву, за које је запрећена казна од две до 12 година затвора.

Истрага против Дулића и осталих покренута је у септембру 2012. године.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво