Оптужени за убиство Ћурувије у кућном притвору

Одлуком судског већа Ратку Ромићу и Милану Радоњићу, оптуженима за убиство новинара Славка Ћурувије је укинут затворски притвор и од данас су у кућном притвору. Тужилаштво најавило жалбу због укидања притвора.

Ратку Ромићу и Милану Радоњићу је укинут затворски притвор у коме су били дуже од три године.

Председвајући судског већа судија Снежана Јовановић је рекла да ће Ромић и Радоњић добити електронске наруквице како би се контролисало да ли поштују одлуку суда, преноси Бета.

"Притвор је трајао скоро три и по године и више нема процесних сметњи да буде замењен алтернативни начином", рекла је Јовановићева.

Тужилаштво, по пријему решења, има право жалбе.

Правни заступник Ромића и Радоњића, адвокат Зора Добричанин Никодиновић је у изјави новинарима испред зграде Специјалног суда изразила задовољство одлуком суда.

Објаснила је да ће Ромић и Радоњић из зграде Специјалног суда бити уз полицијску пратњу одведени у Централни затвор како би се раздужили и завршили остале формалности. Према њеним речима, одатле ће их полиција спровести до станова у којима живе и које не смеју да напуштају.

У међувремену ће, како је објаснила, бити завршене и формалности око електронског надзора, односно електронске наруквице које ће њени клијенти носити док су у кућном притвору.

Путем електронско надзора Ромић и Радоњић ће бити контролисани да ли поштују одлуку суда, односно да не смеју да напуштају објекте у којима бораве.

Навела је и да је притвор њеним клијентима трајао скоро три и по године, односно од 4. јануара 2014, када су ухапшени.

Додала је и да притвор не значи ослобађајућу пресуду већ меру суда којим се обезбеђује приисуство оптужених током процеса.

Рекла је и да је из Европског суда за људска права у Стразбуру добила одговор да ће се бавити дужином затворског притвора у коме су били Ромић и Радоњић.

Правни заступник породице оштећених, адвокат Слободан Ружић је рекао новинарима да да није изненађен том одлуком.

"Већ неко време сам очекивао због изузетно дугачаког притвора од три и по године, а мера притвора је одређена пре свега због узнемирења јавности. Мислим да после оволико година није тако као што је било пре осамнаест година", навео је Ружић. 

Додао је да не очекује да ће одлука суда о кућном притвору утицати на ток процеса.

"Да ли је неко у затворском или кућном притвору не утиче на ток процеса", рекао је Ружић испред зграде Специјалног суда.

Наставак суђења  13. и 14. септембра

Претходно је данас у својству сведока саслушана некадашња секретарица начелника Ресора ДБ-а Радомира Марковића Драгана Ивановић Мијатовић. Рекла је да нема никаквих сазнања о убиству Ћурувије, осим оног што је прочитала у медијима.

У суд је био доведен и бивши припадник Јединице за специјалне операције Ненад Илић који је на служењу затворске казне од 40 године због убиства на Ибарској магистрали и других злочина.

Није сведочио јер није био ослобођен чувања државне тајне јер је, као припадник ЈСО током 1999. и 2000. године, био и припадник тадашње Државне безбедности.

Суд је одлучио да од ДБ-а затражи да Илића ослободи чувања државне тајне како би могао да сведочи о случају убиства Ћурувије.

Наставак процеса заказан је за 13. и 14. септембар.

Бивши припадници ДБ, Марковић, Ромић, Радоњић и Мирослав Курак - који је у бекству, су оптужени су за убиство Ћурувије.

Оптужени и њхови адвокати су на претходним рочиштима негирали сваку повезанос са тим злочином.

Ћурувија је убијен 11. априла 1999. године у Светогорској улици у Београду, у хаустору зграде у којој је живео.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво