Томић и остали оптужени негирали злоупотребе у "Колубари" 

Бивши директор Рударског басена "Колубара" Драган Томић и још 27 руководилаца тог предузећа и власника приватних фирми, оптужених да су злоупотребама оштетили "Колубару" за најмање 1,1 милијарду динара, негирали су на суђењу кривична дела за која се терете. Наставак суђења заказан је септембар.

Драган Томић као и осталих 27 руководилаца тог предузећа и власника приватних фирми изјаснили су се кратко да нису криви и најавили да ће своје одбране детаљно изнети у наставку суђења који је планирано за септембар.

На почетку суђења заменик тужиоца прочитао је обимну оптужницу којом се оптужени терете за кривична дела злоупотреба службеног положаја и злоупотреба одговорног лица.

Томић се терети да је са другим руководиоцима "Колубаре" од 2007. до 2009. године прибавио већем броју привредних прдузећа имовинску корист од, како се наводи у оптужници, најмање 1,1 милијарду динара на штету тог предузећа.

Оптужени су се на припремном рочишту, које је у више термина трајало од јануара до маја, кратко изјаснили о кривици, одбацујући наводе оптужнице. 

Поред Томића, оптужницом терети и 11 руководилаца "Колубаре" и њених зависних предузећа - Владан Јовичић, Радисав Ранковић, Радосав Милић, Владан Радовановић, Милутин Бобић, Света Миљковић, Милан Петровић, Живојин Јовановић, Светолик Симић, Славољуб Павловић и Душко Обрадовић. 

Оптужено је и 16 одговорних лица, власника-директора приватних предузећа и радњи које су "Колубари" давале у закуп своју механизацију - Витомир Димитријевић, Радосав Саватијевић звани Кене, Дејан Живојиновић, Ненад Живојиновић, Радован Цветић, Горан Маројевић, Вера Трифуновић, Дејан Димитријевић, Лазар Лакета, Зоран Ристивојевић, Милорад Војиновић, Драган Ивановић, Дејан Живковић, Дејан Радосављевић, Радош Милосављевић и Зоран Јанковић. 

Оптужени су за злоупотребе у вези са закупом механизације више приватних предузећа за потребе Рударског басена "Колубара" од јуна 2006. године до децембра 2007. године.

Терете се да су изнајмљивањем машина приватних предузећа и радњи, за чијим радом није постојала потреба, без спроведеног поступка јавне набавке услуга и плаћања фактура на којима је исказан увећан број часова рада машина на штету "Колубаре", приватним предузећима прибавили имовинску корист. 

Суђења су заказана за 5. и 6. септембар, као и за 25. и 26. септембар. 

Драган Томић, кадар Демократске странке Србије, у притвору је провео годину дана од хапшења 3. октобра 2011. године, до наредне године. 

У другом случају који се водио пред Вишим судом у Београду, Драган Томић и још неколицина оптужених правоснажно су ослобођени оптужби за оштећење "Колубаре".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво