Холандија делимично одговорна за Сребреницу

Држава Холандија је делимично одговорна за смрт око 300 Муслимана који су протерани из базе у Поточарима у којој су се налазили холандски војници под заставом УН, након што су то подручје заузеле трупе босанских Срба, пресудио је апелациони суд те земље.

"Суд је закључио да је држава Холандија поступала противправно", рекао је судија Гепке Дулек, преноси АФП.

Судија је додао да су холандски мировњаци УН олакшали босанским Србима да раздвоје муслиманске мушкарце и дечаке, те да су морали да знају да постоји "реалан ризик да се они суоче са нечовечним поступањем или ликвидацијама".

Том правоснажном одлуком потврђена је одлука из 2014. године према којој су холандски мировњаци могли да знају да ће босански Срби убити мушкарце који су тражили уточиште у бази у селу Поточари, уколико буду присиљени да је напусте – као што јесу.

Пресуда је правоснажна и изречена је у другостепеном поступку по тужби коју су поднеле "Мајке Сребренице" против Холандије.

У међувремену, председница Удружења "Мајке енклава Сребреница и Жепа" Мунира Субашић је за регионалну Н1 ТВ рекла да је то удружење незадовољно пресудом суда додајући да је пресуда срамна јер је сва одговорност за оно што се догодило у Сребреници пребачена на Србе. 

Првостепени суд у Хагу донео је у јулу 2014. године пресуду којом је Холандију прогласио одговорном због тога што њен батаљон под мандатом УН није евакуисао више од 300 бошњачких мушкараца избеглих у њихову војну базу у Поточарима, у околини Сребренице.

На првостепену одлуку жалила се холандска влада, тврдећи да они нису могли да знају да ће Муслимани бити убијени након повлачења холандских трупа.

Ова одлука се сматра изузетком, с обзиром на то да УН уживају имунитет од кривичног гоњења.

АФП је данас пренео да ће 206 холандских мировњака тужити своју владу за одштету због свих штетних последица које трпе поводом тог случаја.

Пуномоћник ових војника, адвокат Мајкл Руперти рекао је синоћ холандском медију (Dutch late night talk show Jinek on Monday) да ће у уторак 206 његових клијената тражити компензацију од по 22.000 евра, а укупна сума одштете износити око 4,5 милиона евра.

"Они и даље осећају штетне последице у свим аспектима свог живота и верују да је за то одговорно министарство одбране", рекао је Руперти.

Министар одбране je прошле године признао да је холандски батаљон који је послат у Босну био "без адекватне припреме... без одговарајућих средстава, са мало информација, да би заштитио мир који више није постојао".

"То је била нереална мисија, у немогућим условима", рекао је он, подсећа АФП. 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи