ФХП поднео кривичну пријаву против бивших припадника "Црвених беретки"

Фонд за хуманитарно право поднео је Тужилаштву за ратне злочине Србије кривичну пријаву против Радојице Божовића, бившег високопозиционираног припадника "Црвених беретки", као и против још двојице припадника ове јединице, због злочина почињених у Добоју у периоду од маја до августа 1992. године.

Пријављена лица, наводи ФХП у саопштењу, осумњичена су да су у периоду од маја до августа 1992. године протерала неколико стотина Бошњака из добојског села Буковачке Чивчије, убила једног припадника Збора народне гарде, пљачкала цивиле, као и злостављала и мучила цивиле затворене у Окружном затвору у Добоју.

Пред Одељењем за ратне злочине Вишег суда у Београду од марта 2016. године води се поступак против Душана Вуковића, тада стражара Окружног затвора у Добоју, због мучења више заточених лица током 1992. и 1993. године, од којих је једно преминуло од последица физичког злостављања.

Тим поступком нису обухваћена друга лица одговорна за злочине почињене како у затвору у Добоју, тако и у самом граду током трајања сукоба, кажу у ФХП.

"Иако Тужилаштво за ратне злочине у својој оптужници помиње 'Црвене беретке' - јединицу Ресора државне безбедности Републике Србије - оно у истој оптужници сукоб у БиХ означава као унутрашњи сукоб, чиме заправо говори да у том рату није учествовала ниједна друга држава, па ни Србија", наводи ФХП и сматра да је реч или о тешком немару или о свесном одбијању да се оптуже осумњичени припадници "Црвених беретки".

"До данас пред домаћим судом није процесуиран ни један припадник 'Црвених беретки' за злочине почињене током сукоба у бившој Југославији. Због тога ФХП позива Тужилаштво за ратне злочине да истражи наводе из поднете кривичне пријаве, да одговорне процесуира, те да жртвама после 25 година омогући право на истину", наводи ФХП.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи